latinica  ћирилица
11/09/2017 |  14:29 | Autor: RTRS

Integracija Balkana ključna i za bezbjednost Evrope

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i podsekretar MIP Velike Britanije Simon Mekdonald konstatovali da je integracija Balkana od ključnog značaja kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za bezbjednost Evrope.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Mekdonald je rekao da Velika Britanija podržava reformske procese u BiH, izražavajući uvjerenje da će u skorije vrijeme ostvariti status kandidata za članstvo u EU.

Zvizdić je zahvalio na značajnoj prijateljskoj podršci Velike Britanije u procesu evropskih i evroatlantskih integracija BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je izrazio uvjerenje da će nakon izlaska iz EU, Velika Britanija nastaviti da podržava reformske procese u BiH na putu ka Uniji. Zvizdić je zahvalio britanskoj Vladi na davanju značaja obilježavanju godišnjice sjećanja na žrtve u Srebrenici.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, sagovornici su se saglasili da su odnosi dvije zemlje kvalitetni i bez otvorenih pitanja.

Zvizdić i Mekdonald razgovarali su i o Samitu Balkana, koji će biti održan u Londonu 2018. godine, a glavne teme će biti infrastrukturna i energetska povezanost, digitalna ekonomija, saradnja mladih i bezbjednosna saradnja.

Oni su naglasili da su ekonomski odnosi dvije zemlje skromni, ali da postoji značajan potencijal za unapređenje.

Izvor: SRNA