latinica  ћирилица
09/09/2017 |  19:28 | Autor: RTRS

Do kraja septembra tekst u vezi sa deklaracijom o zaštiti srpskog naroda

Politički, nacionalni i kulturni predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori dogovorili su da do kraja septembra bude završen tekst koji će biti dostavljen rukovodstvu Srbije i Republike Srpske u vezi sa deklaracijom o zaštiti srpskog naroda.
Crna Gora (arhiv) -
Crna Gora (arhiv)

Sastanak je održan danas u prostorijama Srpske kuće u Podgorici gdje je otvorena rasprava u vezi sa tekstom koji će srpski narod iz Crne Gore predstaviti prilikom usvajanja zajedničke deklaracije rukovodstava Srbije i Republike Srpske.

"On će dominantno govoriti o rješavanju problema srpskog naroda u Crnoj Gori, a obuhvatiće i prijedloge za rješavanje širih srpskih nacionalnih interesa na prostorima gdje živi naš narod", istaknuto je u saopštenju.

Srpska kuća je preduzeće koje je danas otvoreno, a prostor u kojem je smještena finansijski je podržala Vlada Srbija sa 3,4 miliona evra. U vlasništvu je 27 istaknutih srpskih intelektualaca i nacionalnih radnika iz Crne Gore na čijem je čelu direktor Emilo Labudović.

U saopštenju se navodi da će Srpska kuća biti otvorena za sve srpske organizacije, te da su srpski intelektualci, umjetnici, književnici i drugi stvaraoci dobili prostor u kome mogu na kvalitetan način da predstave ostvarenja i dostignuća srpskog naroda u Crnoj Gori.

Direktor Srpske kuće Emilo Labudović zahvalio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je odobrio sredstva za izgradnju Srpske kuće, kao i lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću, koji je kandidovao ideju o njenom osnivanju i postigao konkretan dogovor sa Vladom Srbije o realizaciji.

Labudović je naglasio da su rezultati tih dogovora danas veoma vidljivi, jer raspolažu jednim od najatraktivnijih i najljepših prostora u Podgorici.

"Prostor nije vlasništvo nikoga sa strane, nego baš nas koji životima i radom svjedočimo i, kao i ostalih 200.000 Srba u Crnoj Gori, dijelimo sudbinu srpskog naroda", naglasio je Labudvić.

O značaju uspostavljanja Srpske kuće u Crnoj Gori govorio je Mandić, akademik Zoran Lakić, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović i predsjednik Političkog savjeta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić.

Među prisutnima su bili i predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, te funkcioner Nove srpske demokratije Јovan Vučurović.

Izvor:SRNA