latinica  ћирилица
09/09/2017 |  18:13 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Kosovski Srbi prelomili- ulaze u vladu, koju će predvoditi Ramuš Haradinaj! (VIDEO)

Kosovski Srbi su prelomili. Poslanici Srpske liste biće dio većine, koja će izglasati novu kosovsku Vladu na čelu sa Ramušem Haradinajem.
Srpska lista - Foto: RTRS
Srpska listaFoto: RTRS

Za ovo su dobili i saglasnost Beograda. U novoj vladi Srbi će dobiti tri ministarstva. U poslijepodnevnim časovima u Prištini je započela vanredna sjednica parlamenta, na kojoj se obratio Haradinaj. I to na srpskom jeziku.

 U vladi Ramuša Haradinaja Srpska lista će dobiti ministarstva za povratak i zajednice, za poljoprivredu i ruralni razvoj i za lokalnu samoupravu, kao i šest pomoćnika ministara. Ministarstvo za zajednice i povratak su tražili zbog povratka raseljnih, ministarstvo lokalne samouprave zbog formiranja ZSO, a resor poljoprivrede jer 85 odsto Srba živi u ruralnim oblastima.

- Mi ćemo sve svoje poteze povlačiti i donositi jedino u interesu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Ne vodeći računa šta o tome misle oni koji nikada nisu bili na Kosmetu, koji su možda čuli za Gazivode, Osojane, Gračanicu i Štrpce, ali na karti neće znati da pokažu gde se nalaze ta mjesta -istakao je predstavnik Srpske liste Goran Rakić.

Srpska lista je četvrta po snazi sa deset poslanika, što ih stavlja u položaj da će odluke donošene u Prištinskoj Vladi zavisiti od njihovih glasova. Obećali su da ni za pedalj neće odstupiti od predizbornih obećanja. 

- Neće ostati sami ni danas u teškom vremenu u kojem se nalazimo, kao što nisu bili sami ni juče i kao što neće biti sami ni sutra - rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

U Prištini je započela vanredna sjednica parlamenta. Da li je i to dio koalicionog dogovora ili ne, ali Ramuš Haradinaj je odlučio da ga zapečati i obraćanjem na srpskom jeziku. Kako navode mediji, poslao je poruku da su Albanci uvijek poštovali druge narode i da će i on poštovati sve u svojoj vladi. Ulazak Srba u kosovsku Vladu neće ništa promjeniti u našem odnosu Srbije prema Haradinaju, poručio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić. 

Najavu ulaska Srpske liste u Haradinajevu Vladu osudile su neke političke partije iz Srbije. Odgovorio im je Marko Đurić navodeći da je od 1999.godine ovo šesta vlada na Kosovu i Metohiji u koju ulaze Srbi.