latinica  ћирилица
20/08/2017 |  19:15 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Rekonstrukcija vodovodne mreže u dubičkim selima (VIDEO)

Vlada, s lokalnim zajednicama, finansira i projekte rekontrukcije vodovodne mreže.
Kozarska Dubica - vodosnadbijevanje - Foto: RTRS
Kozarska Dubica - vodosnadbijevanjeFoto: RTRS

Problema s vodom imaju u četiri dubička sela, gdje su presušila izvorišta, sa kojih se napajao seoski vodovod.

Zbog toga je, na inicijativu mještana, opština pokrenula akciju hitnog priključenja stotinak domaćinstava na gradsku mrežu.

Zbog „paklenog“ ljeta masovno presušuju izvorišta u dubičkim selima Špilja, Vrioci, Komlenac i Suvaja, sa kojih se vodom, sve do ove godine, napajao seoski vodovodni sistem.

Prije tri godine, Vrioci su katastrofalno stradali u poplava, a sada vode, skoro da i nema.

I ono malo što natoče teškom mukom, ne može da se pije.

- Čekam česmu pomalo da curi u škafu, pa onda salijevamo u bačve za prati veš, za suđe. Vidimo da nije čista, kaže Vinka Kremenović iz sela Vrioci.

- Dok je ovako ljeto, nema vode. Problem je samo što ljudi imaju stoku. Znači, kad je suša kao ove godine, nema vode nikako, priča Miloš Radojčić.

Zbog nestašice vode, opština Kozarska Dubica pokrenula je akciju hitnog priključenja oko stotinak seoskih domaćinstava na gradsku vodovodnu mrežu.

- Sve troškove oko priključka snosiće opština Kozarska Dubica. Mi smo u dogovoru s direktorom „Vodovoda“ i sa njihovom upravom da i prve ove račune koji budu došli, u ovoj testnoj fazi, preuzmemo na sebe, istakao je Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Završava se i druga faza projekta rekonstrukcije gradske vodovodne mreže.

Osim gradskog područja, vodom sa novog izvorišta Komlenac, snabdijevaće se i sela u Dubičkoj ravni.

- Okončanjem faze dva mi ćemo izvršiti prespajanje zone V6 a to se radi o naseljima u Dubičkoj ravni, znači sela Demirovac, Draksenić, Međeđa i Gradina tako da će mještai i tih područja dobijati pitku vodu iz Komlenca, navodi Željko Dragičević, direktor preduzeća “Vodovod” Kozarska Dubica.

- Preselili smo se u Dubičku ravan, dolje nam je ostao još krak od 300 metara. To planiramo zavšiti do kraja ovog mjeseca, tako da ćemo nekih desetak dana prije samog roka izvesti sve radove, kaže Miloš Šuvak iz preduzeća Integral inženjering.

 Opština Kozarska Dubica dobila je saglasnost za izradu tenderske dokumentacije za realizaciju treće faze projekta „Komlenac“, čija vrijednost je procijenjena na oko tri i po miliona maraka.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 12 miliona maraka, a finansiraju ga lokalna zajednica i Vlada Srpske.