latinica  ћирилица
20/08/2017 |  16:02 ⇒ 21/08/2017 | 07:27 | Autor: RTRS

Gostoljubivi u bh. institucijama-na hranu i piće 2,5 miliona KM (VIDEO)

Koliko će potrošititi, u BH institucijama, izgleda, mnogo ne brinu.
Troškovi - Foto: RTRS
TroškoviFoto: RTRS

Revizori su utvrdili da su, za samo godinu, na reprezentaciju potrošili skoro dva i po miliona maraka.

Da sit gladnom ne vjeruje dokaz je rastrošnost budžetskih potrošača, najzaslužnijih na bh. nivou za opšte blagostanje, koji su na reprezentacijU, iće, piće i čašćavanje prošle godine potrošili 2,48 miliona maraka.

Parlamentarci 130 hiljada, a mjesečno im je na raspolaganju od skromnih 50 pa do 500 maraka.

Drastično je manji broj zaposlenih u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH i u kabinetu Denisa Zvizdića, a potrošili su 87 od predviđenih 90 hiljada KM.

Zvizdić je čašćavao i u zemlji i po inostranstvu, za šta mu je mjesečno na raspolaganju stajalo šest hiljada maraka, i to bez adekvatnog obrazloženja nastanka troška koja bi se mogla dovesti u vezu sa njegovim službenim aktivnostima.

Ima se, može se, poručuju građani...

Dok se korisnici reprezentacije vrate sa avgustovskog godišnjeg odmora mišljenje s rezervom iskazano revizijom izvršenja budžeta o njihovim troškovima reprezentacije biće potisnuto drugim temama.

Odgovorni pred građanima BiH odmaraju se, a službenici naše upite ignorišu.

Na pitanje da li će u skladu sa nalazima revizora pristupiti izmjenama pravilnika iz Ministarstva finansija i trezora- odgovor koji nismo tražili..."Sve institucije BiH dužne su uskladiti svoje interne akte sa pravilnicima Savjeta ministara BiH u smislu poštovanja odobrenih limita za reprezentaciju, telefone i vozila. Do sada nijedna institucija nije prekoračila odobrena sredstva za bilo koju od ovih kategorija troškova."

I nisu, trošili su baš onoliko koliko im je dozvoljeno, pravdajući to čak i računima za brzu hranu ili jednostavnom opaskom, službeni ručak ili večera.

S kim i zašto, pitanje je jer reprezentacija podrazumijeva pravo na korištenje novca za ugostiteljske usluge radi redovnih i međunarodnih poslova, od kojih bi i građani trebalo da imaju korist ...

- Nije u pitanju to što nisu prekršeni limiti. Ljudi u institucijama BiH imaju i čast i privilegiju što rade u istima, gdje su iznimno dobro plaćeni. Kada bude sankcioniran jedan od njih onda će to biti početak kraja priče o nezakonitom, nenamjenskom i netransparentnom trošenju novca, navodi Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI.

Da je tanka nit između privatne i javne upotrebe novca poreskih obveznika, konstatovali su i revizori, ali na toj konstataciji i ostali.

Dalja ovlaštenja nemaju, a izvještaji tempirani u ljeto, kada su građani okupirani ili radom ili odmorom, uskoro će biti potisnuti u drugi plan!