latinica  ћирилица
01/03/2017 |  16:24 ⇒ 17:18 | Autor: RTRS

Prijedor: Učenici Poljoprivredne škole pripremaju rasad ranog povrća (VIDEO)

Učenici prijedorske Poljoprivredne škole na časovima praktične nastave ubrzano rade na pripremama rasada ranog povrća, ali i na orezivanju školskog voćnjaka.
Poljoprivredna škola u Prijedoru - Foto: RTRS
Poljoprivredna škola u PrijedoruFoto: RTRS

U ovoj školi ponosni su na kvalitet praktične nastave, koja ima za cilj osposobljavanje đaka za samostalne poljoprivredne proizvođače.

U Poljoprivrednoj školi smatraju da je upravo zahvaljujući visokom kvalitetu praktične nastave, posljednjih godina na području Prijedora plastenička proizvodnja u ekspanziji.

Ove godine učenici će, uz pomoć profesora, proizvesti oko 10.000 sadnica rasada, a aktivno rade i na orezivanju školskog voćnjaka.

Budućnost je u poljoprivredi, smatraju u Poljoprivrednoj školi, u kojoj praktična nastava ima posebno mjesto. U školskim plastenicima đaci uče sve samostalno da rade, od sjetve do prodaje rasada.

- Praktična nastava nam mnogo znači u našem školovanju, možemo steći znanja da razvijemo proizvodnju kasnije kod kuće, kaže učenica Anđela Glušac.

- Naučio sam sve o biljkama, o proizvodnji rasada od početka do kraja. Da li bi mogao primijeniti to kod kuće? Pa da već primjenjujem, sijem svoj rasad kdo kuće, priča nam učenik Mladen Pavić.

Đaci uče kako da na ispravan način uzgoje kvalitetan rasad visokorodnih hibrida paradajza, paprike, patlidžana, krastavca, celera. Kasnije je u planu i dinja i lubenica. Proizvešće oko 10.000 sadnica rasada.

- Mogu reći s ponosom da su povrtarska proizvodnja i zaštićeni prostori u Prijedoru u uzletu baš zahvaljujući i našoj školi i radu sa našim učenicima jer se osposobe i mnogi od njih samostalno počinju proizvodnju, kaže profesorka stručnih predmeta u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor, Јovanka Dražić.

U toku je i orezivanje oko 600 stabala jabuke u školskom voćnjaku. Tretiranje preparatima svešće na minimum. Ove godine škola će dobiti mašinu za cijeđenje voćnog soka.

- Uvodimo učenike starijih odjeljenja, znači treći i četvrti razred koji imaju i teoretsku nastavu i onda praktičnu nastavu usklađujemo sa tom teoretskom. Znači dopunjuju se, tako da po završetku već u četvrtom razredu znaju samostalno orezivanje, pojašnjava Goran Ančić, profesor stručnih predmeta u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor.

U ovoj školi bave se i ratarskom proizvodnjom, a prodaja školskog rasada počinje 20. marta.