latinica  ћирилица
01/03/2017 |  12:37 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Kancelarija za veterinarstvo BiH: Pojačati sprovođenje biobezbjednosnih mjera

Kancelarija za veterinarstvo BiH ponovo je apelovala da vlasnici peradi pojačaju sprovođenje biobezbjednosnih mjera na svojim imanjima i spriječe kontakt divljih i domaćih ptica, nakon što je na području Zoološkog vrta u okviru "Pionirske doline" u Sarajevu kod dva labuda utvrđeno prisustvo virusa visoko patogene influence ptica, podtip H5.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu obavijestila Zajednički centar za kontrolu bolesti da je na žarištu visoko patogene influence ptica na području Zoološkog vrta u sklopu Rekreativno-zabavnog centra "Pionirska dolina" utvrđen tip A influence virusa, podtip H5N8, čije prisustvo je u prethodnim mjesecima utvrđeno u Prijedoru, ali i na području drugih zemalja u regionu i Evropi.

U skladu sa izvještajem Svjetske zdravstvene organizacije iz novembra 2016. godine, do sada nisu utvrđeni slučajevi zaraze ljudi ovim podtipom virusa.

Iako je vjerovatnoća za zarazu mala, ona se u teoriji ne može isključiti u potpunosti, upozoravaju iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

U saopštenju se ističe da će Zajednički centar za kontrolu bolesti nastaviti sa koordinacijom aktivnosti na sprovođenju propisanih mjera u skladu sa legislativom na snazi.

Izvor: Srna