latinica  ћирилица
01/03/2017 |  08:42 | Autor: RTRS

Ivanić: Sutra konsultacije u Predsjedništvu BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je za sutra zakazao neformalne konsultacije članova Predsjedništva BiH povodom vaninstitucionalne odluke o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije.
Mladen Ivanić - Foto: AFP
Mladen IvanićFoto: AFP

On je sinoć za Radio-televizju Srbije rekao da na tim konsultacijama ne očekuje ništa posebno, objasnivši da ih je zakazao za četvrtak jer je danas u Federaciji BiH neradan dan, budući da se u dijelovima tog entiteta 1. mart obilježava kao "dan nezavisnosti BiH".

"Ne očekujem ništa posebno - ja imam svoj stav, Izetbegović ima svoj, a Čović nešto između", rekao je Ivanić.

Ivanić je podsjetio da je nedavno prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva BiH jer bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije želeo da se raspravlja o podnošenju zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

On je dodao i da je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović napustio tu sjednicu i da je zato odlučio da zakaže neformalne konsultacije članove ove institucije BiH.

Ivanić je ponovio i da svi argumenti pokazuju da nema nikakve pravne osnove za reviziju tužbe i da odluka o tome nije donesena u institucijama BiH.

Ministar spoljnih podlova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da se radi o Izetbegovićevom jednostranom potezu usmjerenom protiv dobrih odnosa Srbije i BiH.

On je rekao i da Srbija želi dobre odnose sa BiH.

Izvor: Srna