latinica  ћирилица
30/08/2016 |  10:33 ⇒ 10:33 | Autor: TANЈUG

Plenković: Referendum u RS prijetnja stabilnosti BiH

Predsjednik HDZ-a i kandidat za premijera Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da referendum, koji je u Republici Srpskoj planiran za 25. septembar o Danu Republike u Reublici Srpskoj, prijetnja stabilnosti BiH.
Andrej Plenković (foto: nportal.hr) -
Andrej Plenković (foto: nportal.hr)

Andrej Plenković je najavio, naime, da će u slučaju da njegova stranka formira novu vladu nakon zbora 11. septembara u Hrvatskom saboru odlučno zalagati za podršku Bosni i Hrecegovini na njenom evropskom putu.

"Referendum o obilježavanju dana RS prijetnja je cjelovitosti i suverenosti BiH čemu se najoštrije protivim", rekao je Plenković u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Predsjednik HDZ-a smatra da tim postupkom koji predstavlja jasno kršenje Dejtonskog sporazuma vođstvo RS šalje poruku destabilizizacije i to upravo u trenutku kada se očekuje da BiH ostvari napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Plenković je pozvao sve u BiH da rade na smirivanju napetosti i u prvi plan stave stabilnost zemlje.

"Hrvatska će pomno pratiti dalji razvoj ove situacije i štititi prava Hrvata kao konstitutivnog naroda kao i teritorijalnu celovitost i funkcionalnost BiH", najavio je kandidat za budućeg hrvatskog premijera.

Plenković je još jednom kao uvredljive opisao izjave svog konkurenta i predsednika SDP-a Zorana Milanovića o BiH, rekavši da su nedostojne onoga ko pretenduje da bude na čelu hrvatske vlade.

"Takvim izjavama Milanović čini štetu u odnosima Hrvatske s BiH i zemljama u susjedstvu", kazao je Plenković dodajući da, ukoliko postane novi hrvatski premijer, namjerava da se odnosi prema BiH s poštovanjem i da osigura da Hrvatska toj zemlji bude najjači saveznik na evropskom putu.