latinica  ћирилица
26/08/2016 |  22:32 ⇒ 27/08/2016 | 12:59 | Autor: SRNA

Učvršćena prijateljstva djece sa Kosmeta i Potkozarja (VIDEO)

U Gornjim Podgradcima kod Gradiške večeras je organizovan kulturno-umjetnički program za djecu iz opština Novo Brdo i Gnjilane sa Kosova i Metohije koja od 20. avgusta borave u potkozarskom kraju.
Gornji Podgradci - Foto: SRNA
Gornji PodgradciFoto: SRNA

Domaćini djeci sa Kosmeta ove godine su učenici Osnovne škole "Mladen Stojanović" iz Gornjih Podgradaca i njihovi roditelji.

"Najbitnije je da su se i učenici i roditelji pokazali kao dobri domaćini, koji razumiju u kakvoj situaciji se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji. Mislim da ta djeca nose pozitivna iskustva iz Gornjih Podgradaca i drugih potkozarskih sela, da su uspostavili nova prijateljstva i viđeli i kako naša djeca žive", rekao je direktor Škole Miladin Branković.

Boravak djece sa Kosova i Metohije, kao i prethodne dvije godine, finansirala je opština Gradiška, koja je obezbijedila prevoz za djecu i smještaj za njihove pratioce.

Načelnik opštinskog Ođeljenja za društvene djelatnosti Vujadin Miljić istakao je da je čast za Gradišku da ugosti bratski narod sa Kosova i Metohije kojem najviše od svega nedostaje sloboda.

"Nadamo se da će sloboda za srpski narod sa Kosmeta i za ovu đecu biti svakodnevica i da će živjeti u normalnom i slobodnom društvu", rekao je Miljić.

Kulturno-umjetničkom programu u Gornjim Podgradcima prisustvovao je i predsjedik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov, koji je naveo da ove godine u 10 gradova i opština Srpske boravi oko 500 najboljih učenika iz svih srpskih škola sa Kosmeta.

On je naglasio da su ta djeca budućnost i izrazio nadu da će zajedno sa drugarima iz Podgradaca i cijele Republike Srpske jednog dana još jače institucionalno povezati Srpsku i Kosovo i Metohiju.

Arlov je dodao da će sljedeće godine Republiku Srpsku posjetiti đeca iz višečlanih porodica, kojih srećom ima mnogo na Kosovu i Metohiji.

U Gornjim Podgradcima bila je i ekipa televizije "Most" iz Zvečana koja je proteklih dana po cijeloj Republici Srpskoj pratila sve aktivnosti djece sa Kosova i Metohije.

Urednik i novinar televizije "Most" Sonja Milojević rekla je da je prvi put u Srpskoj i da su je kao i ostale goste sa Kosmeta ponijele emocije koliko su ih ljudi lijepo primili.

"Kada kažemo da smo sa Kosova i Metohije svi nas drugačije gledaju, pune su im oči suza i pitaju kako je tamo. Pratili smo djecu gdje god su bila. Sve je to za nas novo i iz svakog mjesta nosimo divna osjećanja koja smo podijelili sa djecom i njihovim domaćinima", navela je Milojevićeva.

Snimatelj televizije "Most" Јovica Milovanović rekao je da je prije pet godina bio u Republici Srpskoj, kada je bio uključen u početke ovog projekta i kada si igrane fudbalske utakmice "Vrbasa" i "Trepče".

Milovanović je naglasio da je projekat "Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske" hrabra misija koja pokazuje da Drina samo fiktivno predstavlja granicu koja dijeli isti narod sa njene lijeve i desne strane.

On je izrazio nadu da će jednog dana Srbi sa Kosmeta moći da uzvrate gostoprimstvo Srbima iz Republike Srpske.