latinica  ћирилица
15/07/2016 |  18:18 ⇒ 22:36 | Autor: RTRS

Dodik: Odluku o referendumu niko neće moći da ospori (VIDEO)

Odluku o održavanju referenduma, sam referendum i odluku koja bude donesena na njemu niko neće moći da ospori. Ovo je poručio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, obraćajući se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Referendum je, kaže, važan događaj u kolektivnoj svijesti svakog naroda, a važnost referenduma o Danu Republike jeste u tome da srpski narod iz Republike Srpske zaštiti pravo da samostalno odlučuje o svojoj sudbini.

Referendum o Danu Republike – za predsjednika Milorada Dodika je prilika i važan trenutak u kojem srpski narod ne može i neće da propusti da iskaže svoju volju i svoj stav.Smatra, time se poručuje lideru SDA Bakiru Izetbegoviću i njegovoj političkoj opciji da ne mogu da Srpskoj osporavaju prava koja joj pripadaju.

BiH, poručuje, mora da bude samo dio kompromisa i konsenzusa, bez uplitanja stranaca. Danas se, kaže, nijedno pitanje ne može riješiti bez strane intervencije i visokih predstavnika, što veoma često dovede do preglasavanja Republike Srpske i srpskog naroda u Ustavnom sudu BiH, kakv je i slučaj s presudom o osporavanju Dana Republike.

Svjestan je i da će neki osporavati referendum već nakon ove sjednice republičkog parlamenta, ali ko to pokuša, u tome, poručuje, neće uspjeti.

Predsjednik Dodik pozvao je srpski narod da izađe na referendum i potvrdi da 9. januar kao Dan Republike, što kaže ni u kojem slučaju neće ugroziti ni bošnjački ni hrvatski narod u Srpskoj.