latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:27 | Autor: SRNA

Dafi i De Silva u Doboju povodom završetka projekta "CESTA"

Direktor USAID-a u BiH Peter Dafi i predstavnik Katoličke službe za pomoć Mark de Silva posjetili su danas Doboj povodom završetka projekta "Obnovom infrastrukture do ekonomskog jačanja zajednica" /CESTA/, ukupne vrijednosti oko 2.100.000 KM.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Projekat infrastrukturne obnove finansirao je USAID, uz učešće grada Doboja i Katoličke službe za pomoć sa oko 30 odsto.

"U okviru CESTA sprovedeno je 26 projekata obnove oštećene komunalne infrastrukture koji su identifikovani kao ključni za normalizaciju života u domaćinstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboju Јugu, Šamcu i Domaljevcu i omogućavanje ekonomske stabilnosti", rekao je Dafi.

De Silva je istakao da je zadovoljan završetkom zajedničkog projekta čiji korisnici su odabrani na osnovu potreba sa terena, te da su angažovani ljudi koji su i sami bili ugroženi poplavama.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović naveo je da je na području grada sprovedeno 11 projekata obnove infrastrukture, kao što je sanacija mosta Bare-Kostajnica, obnova pumpne stanice Luke, sanacija odvodnog sistema u Poljicu, obnova Vatrogasnog doma, obnova domaćinstava i drugi projekti.

"Zahvaljujemo međunarodnoj zajednici, prvenstveno SAD i EU bez čije podrške ne bi uspjeli realizovati ove projekte u saradnji sa UNDP i Katoličkom službom za pomoć", naglasio je Petrović.

On je pojasnio da je grad Doboj sufinasirao pet projekata, poput obnove mosta u Ljeskovim Vodama i mosta na potoku Liješanj u Kostajnici, te je 50 porodica dobilo pomoć za obnovu poljoprivredne proizvodnje neposredno nakon poplava.

Petrović je izrazio zadovoljstvo što će i u narednom periodu biti nastavljena saradnja na obnovi infrastrukture, a kao jedan od prioriteta naveo je problem centralnog grijanja u gradu.

CESTA projekat započet je u julu 2014. godine u vrijednosti 5.720.000 dolara, s ciljem pomoći domaćinstvima pogođenima poplavama u Maglaju, Doboju, Doboju Јugu, Šamcu i Šamcu.

Dafi i De Silva posjetili su i federalnu opštinu Doboj Јug, koja je u okviru projekta za potrebe obnove infrastrukture dobila oko 1.300.000 KM.