latinica  ћирилица
25/01/2016 |  16:05 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Na idućoj sjednici NSRS o odluci o referendumu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vjeruje da će na sljedećoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti razmatrana odluka o raspisivanju referenduma u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima Srpske.
Dodik sa bivšim predsjednicima NSRS - Foto: RTRS
Dodik sa bivšim predsjednicima NSRSFoto: RTRS

Dodik je poručio da je intervencionizam stranaca i bavljenje unutrašnjim pitanjem BiH "prevršilo svaku mjeru" i da odbija svaku vrstu prijetnje.

Dodik je u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom NSRS Nedeljkom Čubrilovićem i bivšim predsjednicima parlamenta Momčilom Krajišnikom, Draganom Kalinićem, Petrom Đokićem, Dušanom Stojičićem i Igorom Radojičićem, naglasio da će Srpska i srpski narod afirmisati svoja prava na referendum, te da će biti sprovedeni referendumi o različitim pitanjima u kontinuitetu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne.

Dodik je naglasio da će Republika Srpska i srpski narod afirmisati svoja prava na referendum, te da će biti sprovođeni referendumi o različitim pitanjima u kontinuitetu, bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne.

- Počećemo ove godine - poručio je Dodik i naveo da će i pitanje statusa Republike Srpske jednog dana biti riješeno referendumom.

On je rekao da Srpska ne želi da mijenja Ustav BiH, ali želi da bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH.

- Zakon je trebalo da bude donesen prije 15 godina, ali nije bilo konsenzusa. Želimo da izbacimo strance, jer su štetočine koje urušavaju demokratska i civilizacijska dostignuća, a najviše BiH - naglasio je Dodik.

On smatra da je poražavajuće to što je Ustavni sud BiH odluku dostavio Republici Srpskoj na latinici i na hrvatskom jeziku, te da je to urušavanje prava i ravnopravnosti srpskog naroda.

Dodik je ponovio da u Srpskoj postoji konsenzus u vezi sa sprovođenjem referenduma, što je dio zajedničke izjave koju su potpisali predstavnici vlasti i opozicije u Republici Srspkoj.

Prema njegovim riječima, referendum kao instrument demokratskog odlučivanja i civilizacijskih tekovina ne može biti uskraćen nijednom političkom narodu, pa ni srpskom kao konstitutivnom narodu u BiH.

On je napomenuo da, prema povelji UN, narodi imaju pravo da autonomno donose vlastite političke odluke, ali da postoje "političke siledžije" iz međunarodne zajednice koje to pravo osporavaju.

- Moraće da pobijedi pravo da narod odlučuje. Јednog dana će odlučiti narod, a mi u ovom vremenu moramo da budemo stabilni, da izgradimo institucije da bi u to vrijeme mogle donijeti odluku kakvu narod hoće - zaključio je Dodik.

Čubrilović: Srpska istorijska činjenica

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je da Srpska traje duže od Kraljevine Јugoslavije i da ima prostora za bavljenje Republikom Srpskom kao istorijskom činjenicom. On se zahvalio svojim prethodnicima za doprinos razvoju parlamentarne kulture i očuvanju parlamenta kao jednog od temelja Srpske.

- Nismo pretendovali da donosimo neke važne zaključke i odluke jer to nije bio sastanak takve vrste, ali bilo je od koristi za sve nas da čujemo razmišljanje ljudi koji su iz različitih političkih opcija - rekao je Čubrilović.

Prvi predsjednik Narodne skupštine Momčilo Krajišnik izjavio je da se mora naći modus da se izgradi jedinstvo u očuvanju Srpske, koja je, kako kaže, najveći uspjeh srpskog naroda.

- Srpska se ne može sačuvati ako svako od nas ne da doprinos u tom jedinstvu. Nije nimalo bezazlena tvrdnja da je Republika Srpska ugrožena. Ona ne mora biti ugrožena od spoljnih faktora, iako i takvih uticaja ima, ona može prvobitno biti ugrožena ako smo mi nejedinstveni - poručio je Krajišnik.

On je podsjetio da je bilo više sudbonosnih trenutaka u uspostavljanju Republike Srpske, te je jedan od posebno važnih bilo odbijanje Vens-Ovenovog plana.

- Mi smo tada rekli da ćemo izaći na referendum i dati narodu da odluči. Zato smatram da i danas imamo pravo na referendum, posebno o Danu Republike. Niko nema ništa protiv Ustavnog suda BiH, ali ima protiv njegove zloupotrebe - naglasio je Krajišnik.

On je dodao da će svi u Srpskoj istrajati u očuvanju Republike Srpske, kao i da to ne smije biti inat protiv nekoga, već pozitivan pristup da se sačuva Republika za koju je toliko žrtava dato.

- Republiku Srpsku je voljom stvorio srpski narod i na nju ima mnogo više pravo nego drugi. Svi koji su u Republici Srpskoj, bez obzira na boju, vjeru, naciju i slično imaju ista prava, ali ako neko treba da odluči da li ćemo slaviti Dan Republike, onda predlažem rukovodstvu Srpske da ne bježe od referenduma o odluci Ustavnog suda BiH - istakao je Krajišnik.

On je ocijenio da Narodna skupština Republike Srpske danas ima pametnog, sposobnog i vrijednog predsjednika.

Bivši predsjednik Narodne skupštine Dragan Kalinić izjavio je da je siguran da je Čubrilović vrlo odlučan u vođenju parlamenta i da to radi na najbolji mogući način, te da su "bila druga vremena kada se moglo posegnuti za čekićem kao sredstvom uvjeravanja".

- Iza mene stoji Milorad Dodik, koji u vrijeme mog predsjedavanja nije bio predsjednik Republike i s kojim smo imali teške političke okršaje, ali nikad nismo došli u situaciju da imamo fizički konflikt. Uvijek je bilo prostora i vremena da se oko spornih stvari sporazumijemo, razgovaramo i pokušamo dogovoriti - rekao je Kalinić.

On je dodao da ga kao nekadašnjeg predsjednika Narodne skupštine "jako boli činjenica da parlament Srpske često liči na željeznički peron na koji jedni ulaze, drugi izlaze".

- Moj dobronamjeran savjet i vlasti i opoziciji jeste da se uzmu u pamet i da ne radimo u korist sopstvene štete, odnosno štete za Republiku Srpsku. Svi bi trebalo da učine korak unatrag da bi zajednički napravili korak naprijed u prilog zaštite integriteta i budućnosti Srpske - poručio je Kalinić.

Prema njegovim riječima, ima izlaza iz ove situacije, kao i tijela poput Senata, koji su spremni da ponude moguću platformu sporazuma, oko kojih se može okupiti i vlast i opozicija, pod pretpostavkom da opoziciju ne rukovodi neka tuđa pamet već njihova sopstvena.