latinica  ћирилица
11/01/2016 |  07:49 ⇒ 15:48 | Autor: SRNA

Dodik: Odluka o referendumu biće objavljena kada dođe vrijeme

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su stvoreni svi formalni uslovi za objavljivanje odluke Narodne skupštine o sprovođenju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH u "Službenom glasniku Republike Srpske" i da će ona biti objavljena kada za to dođe vrijeme.
Milorad Dodik - Foto: TANЈUG
Milorad DodikFoto: TANЈUG

"Ona će biti objavljena, građani imaju povjerenje u ovo što radimo i mi ćemo izabrati trenutak koji je važan iz niza razloga", rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je dodao da je važno što je referendum podržala Ruska Federacija, ali da to treba objasniti i na nekim drugim mjestima.

"Mi odlučujemo samo da sud ne može da radi mimo Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nismo protiv Suda i Tužilaštva BiH koji se bave pitanjima za koja je nadležna BiH, a ne pitanjima iz nadležnosti entiteta", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko u Savjetu bezbjednosti UN štitio je nezakonitosti visokih predstavnika.

"Vjerujemo da ćemo uspjeti da ovo objasnimo nekima, ali i ako ne uspijemo u tome, mi ćemo na referendum ići bez obzira na prijetnje meni lično", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o stavu zvaničnog Beograda o referendumu, Dodik je rekao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da misli da za to nije trenutak i da o tome još jednom razmisli.

Dodik je upozorio na dramatične podjele između vlasti i opozicije u Republici Srpskoj u vezi sa političkim obračunom sa Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Dan poslije ne postoji, postoji dan odluke. Ako na referendumu narod kaže da to ne podržava, onda je jasno da je to odlučeno, ali oni koji ne žele da sprovedu narodne odluke, nisu htjeli da budu dio većine za referendum", rekao je Dodik.

On je podsjetio na učestala hapšenja Srba za ratne zločine, kao i na najave novih hapšenja 400 ljudi u Republici Srpskoj, pri čemu je, kako je rekao, opozicija u Republici Srpskoj protiv obračuna sa ovakvim radom Suda i Tužilaštva BiH.

"Za takve odluke je potrebno političko jedinstvo, a mogli smo biti jedinstveni o tome", rekao je Dodik.