latinica  ћирилица
10/11/2015 |  17:47 ⇒ 18:47 | Autor: SRNA

Incko: Odluka o referendumu u Srpskoj kršenje Dejtona

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas u Savjetu bezbjednosti UN da je vrijeme crtanja granica u BiH završeno i da je Dejtonski sporazum izboren teškom mukom, zbog čega ga treba čuvati i konsolidovati.
Valentin Incko - Foto: arhiv
Valentin InckoFoto: arhiv

- Povodom dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma moramo imati veća očekivanja i ponovo vidjeti konkretne rezultate i pozitivan impuls kakav smo imali u prvoj deceniji mirovnog procesa, rekao je Incko u današnjem obraćanju Savjetu bezbjednosti UN.

Incko je pozdravio usvajanje "ambicioznog i koordinisanog programa reformi" na nivou BiH i entitetskih organa vlasti, koje je ocijenio kao veliki korak naprijed.

- Potrebno je provesti program ozbiljnih političkih, socijalnih i ekonomskih reformi kojima će se poboljšati funkcionalnost, privući investicije i osigurati zapošljavanje, dodao je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, sljedećih nekoliko mjeseci biće od ključnog značaja jer će pokazati da li su vlasti opredijeljene da provedu svoj reformski program.

- Neke od reformi biće teške, ali će pružiti nove šanse za BiH i njene građane, poručio je Incko.

Incko je u govoru ukazao na usvajanje deklaracije SNSD-a o održavanju referenduma o nezavisnosti 2018. godine i rekao da je "zabrinut zbog te prijetnje", iako je riječ o "stranačkom dokumentu koji nema zvaničnu vrijednost".

On je rekao da odluka Narodne skupštine Republike Srpske iz jula ove godine o referendumu o pravosuđu BiH još nije objavljena niti je stupila na snagu i da očekuje od vlasti Republike Srpske da se "povuku sa ivice" i obustave rad na referendumu.

Incko je poručio međunarodnoj zajednici da treba da nastavi da pomaže BiH kako bi se "zadržao i ubrzao pozitivni momenat" iz posljednjih nekoliko mjeseci i da treba da odgovori na izazove sa kojima je suočen Dejtonski sporazum, poput inicijative za referendum u Republici Srpskoj.

- Crtanje granica je iza nas. Koliko god se neki trudili, podjele i secesija su propale strategije koje su poražene prije 20 godina, rekao je Incko.

Incko je rekao da je budućnost BiH u EU i poručio vlastima u BiH da je "na stolu iskrena ponuda EU koja pruža šansu za bezbjedan, napredan i dostojanstven život za sadašnje i buduće generacije".

- Ta prilika mora se zgrabiti sa obje ruke, naglasio je visoki predstavnik u BiH.

Incko je u govoru podsjetio na pozitivne rezultate u BiH u godinama poslije rata, poput uspostavljanja slobode kretanja, povratka izbjeglica, uspostavljanja vlasti na nivou BiH, stabilizacije ekonomije i uspostavljanja pravosuđa na nivou BiH.

On vjeruje da je veliki napredak moguć u narednih 10 godina ako bude političke volje da se provedu suštinske reforme i zemlja pokrene naprijed i ako bude postojala čvrsta podrška punom poštovanju Dejtonskog sporazuma.