latinica  ћирилица
04/11/2015 |  11:05 | Autor: RTRS

Dodik: Referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH biće održan (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je povodom zajedničke sjednice Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, da Srbija nastoji da afirmiše regionalnu saradnju, ali da je odabrala pogrešnog partnera u tim razgovorima
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

"Savjet ministara BiH je neko pomoćno tijelo, odnosno pomoćni organ Predsjedništva BiH. Nikakve državničke ingerencije Savjet ministara BiH nema, pa bi bilo daleko svrsishodnije da je u Sarajevu, Mostaru ili Banjaluci održan sastanak između Vlade Srbije i obje entitetske vlade. BiH kao država, nema vladu! Entiteti imaju vlade", objasnio je Dodik za novosadski list "Dnevnik".

Izjavio je da će referendum o radu Tužilaštva i Suda BiH biti održan i poručio da će Republika Srpska učiniti sve da demokratskim sredstvima vrati izgubljene nadležnosti. Dodik je rekao da je 20 godina poslije Dejtona, pozicija Republike Srpske vrlo stabilna, i pored činjenice da se na njenu stabilnost "bezobzirno nasrće i sa strane i iz Sarajeva".

Dodao je da BiH neće moći biti stabilna država dokle god u njoj odlučuje strani faktor i naglasio da je Republika Srpska trajna nepromjenjiva kategorija i da nikakva unitarna BiH, ma koliko to u Sarajevu željeli, ne dolazi u obzir.