latinica  ћирилица
02/11/2015 |  21:27 | Autor: SRNA

Dodik: Referendum će biti organizovan na ustavan način

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u Srpskoj biti organizovan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH na ustavan i zakonit način.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je rekao da će referendum biti održan kad budu završena sva proceduralna pitanja, ali nije želio da prognozira datum održavanja. Naglasio je da sada nije moguće odrediti datum državanja referenduma jer se ne zna kada će Ustavni sud Republike Srpske odlučiti o vetu Bošnjaka na odluku NSRS o formiranju komisije za sprovođenje referenduma.

- Kad dođemo u poziciju da smo ispoštovali sva formalna pitanja da niko kasnije ne bi mogao da kaže da to nije ustavno i zakonito, organizovaćemo referendum. Biće sve ustavno i zakonito i na kraju će se desiti referendum - rekao je Dodik gostujući na FTV.

On je ocijenio da je referendum nešto što ne bi trebalo da bude problem nikome i da ne vidi zašto se tolika galama digla oko jednog običnog izjašnjavanja.

- Referendum sprovodimo jer su ugrožena prava Republike Srpske, ugrožena su pitanja u vezi s ustavnom pozicijom Srpske. BiH nema pravo na sud u ovom obliku, nema nadležnost za pravosuđe, ima samo pravo na Ustavni sud, ali ne i na Sud i Tužilaštvo BiH kakve sada imamo koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH. Visoki predstavnik nije imao pravo da nameće zakon. Prema Ustavu BiH nema pravo na sudove i tužilaštva, nego to pripada isključivo entitetima - pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, iz raznih razloga, prije svega institucije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku koju je u to vrijeme obavljala Ketrin Ešton, raniji referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH povučen je, jer je rečeno da će se pokušati sa strukturalnim dijalogom, te da će, ukoliko on da neke rezultate, Republika Srpske to poštivati i u tom slučaju referendum nije potreban.

- Godine su prošle, ništa se nije desilo - konstatovao je Dodik, dodavši da će sada referendum biti organizovan.

Predsjednik Srpske je rekao da poštuje Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina, budući da je riječ o zemlji koja je veoma važan partner i investitor u Republiku Srpsku.

- Nisam imao niti jedan zahtjev kojim se tražilo od mene da učinim nešto što je samo po volji Rusa, a da nije po mojoj volji. Veoma su dobri saradnici i poštujem napore Rusije da se ojača i da bude dio međunarodne koalicije u borbi protiv terorizma - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da su Srbi autentičan i važan narod na ovom prostoru i da bez njegove političke volje nema ni BiH.

- Mora se poštovati Republika Srpska i srpski narod, ali i bošnjački narod i hrvatski narod i BiH predviđena Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Mi protiv toga nemamo ništa. Ništa više niti hoćemo, niti želimo od onoga što je u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH napisano -  rekao je Dodik za FTV.

Predsjednik Srpske upozorio je da se na političkoj prevari ne može graditi BiH.

- Možete da je gradite na bazi autentičnih političkih predstavnika. U Sarajevu moraju da shvate da uvažavaju političku reprezentativnost i da se na bazi nje gradi BiH i onda će ona biti moguća - pojasnio je Dodik.

Dodik je naglasio da Republiku Srpsku vole i Mladen Bosić i Mladen Ivanić i on, kao i mnogi drugi političari, okupljeni oko ciljeva koji su veoma važni za srpski narod, a odnose se na nacionalni status i identitet srpskog naroda.

- Možda se razlikujemo u tome, možda je Bosić malo neoprezan, pa je uletio u neke stvari. Učinjeno je nekoliko veoma ozbiljnih prekršaja u vezi sa pozicijom Srpske - ocijenio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci sada sa nekima koji nemaju potpuni legitimitet iz Republike Srpske pokušavaju da urade ono što su učinili kada su izabrali Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Istakao je da podržava da se izmjenama Izbornog zakona BiH izbjegne majorizacija Hrvata u FBiH, ali da ne misli da će izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene, jer je i ranije bilo bezuspješnih pokušaja da to bude učinjeno. Komentarišući prijedlog o spajanju opštih i lokalnih izbora, on je rekao da prihvata i održavanje i neodržavanje tih izbora, prolongiranje ili opšte izbore sve i na svim nivoima.

On je poručio da SNSD nema namjeru da u trenutnoj konstelaciji odnosa ulazi u Savjet ministara BiH, najavivši da bi se u drugoj kompoziciji odnosa to moglo dogoditi, ali bi to učinili kao legalni predstavnici Republike Srpske.

Ističući da će Republika Srpska ostvariti budžet u planiranom obimu, Dodik je pojasnio da to omogućava da budu izvršene sve obaveze vezano za budžetske korisnike, prioritetno plate, penzije i drugo.

Govoreći o borbi protiv korupcije i zakonskim rješenjima u toj oblasti u Srpskoj, Dodik je istakao da će biti uvažavani evropski standardi i da neće biti nedodirljivih.

Sebe za 10 godina vidi kao važnijeg političara srpskog naroda koji će Republiku Srpsku povesti u njenu stabilnost, ojačati je i biti neprikosnoven politički faktor na ovim prostorima.