latinica  ћирилица
15/10/2015 |  14:34 | Autor: SRNA

Kasipović: Za Srpsku neprihvatljiva proširena nadležnost Suda BiH

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović rekao je u Sarajevu da za Republiku Srpsku nije prihvatljiva proširena nadležnost Suda BiH, ali da Srpska jasno stoji na stanovištu da treba propisati stvarnu nadležnost tog suda.
Anton Kasipović - Foto: RTRS
Anton KasipovićFoto: RTRS

"Za Republiku Srpsku je najvažnije da postoje dva koncepta zakona /o Sudu BiH/, nacrt zakona iz 2013. godine čije je autor Savjet ministara BiH, i koncept zakona koga je pripremilo Ministarstvo pravde Republike Srpske ove godine, i koji su potpuno ravnopravni u ovom procesu", rekao je Kasipović.

On je istakao da su ključna pitanja u ovom procesu nadležnosti Suda BiH.

"Za Republiku Srpsku neprihvatljivo je rješenje koje govori o proširenoj nadležnosti Suda BiH jer mi smatramo da u materijalnom zakonodavstvu, odnosno u krivičnim zakonima u BiH, entitetima i distriktu Brčko treba propisati djela za koja je nadležan Sud BiH. Tad više nemamo odgonetanja i improvizaciju ko je za šta nadležan", naveo je Kasipović.

Prema njegovim riječima, predstavnici Srpske će svoja rješenja zasnivati i na analizi koju će uraditi Visoki sudski tužilački savjet BiH, kao i na zaključcima i preporukama okruglog stola koji će 26. oktobra organizovati Udruženje pravnika Republike Srpske.

On je naglasio da ovaj proces trpi i određena nastojanja za "preživljavanjem i opstankom" pojma proširene nadležnosti.

"Mi tvrdimo da to nije dobro i o tome nedvosmisleno govori i analitička procjena koju je prošle godine uradio VSTS BiH. Potpuno je jasno da se nije uspjelo na taj način, a ne treba zaboraviti da je čak tri godine utrošeno na takozvani princip objektivizacije, a rezultata nema", istakao je Kasipović.

Ministar pravde Republike Srpske smatra da će ovaj proces ipak biti završen u naredna četiri mjeseca, iako strukturalni dijalog za četiri godine ne bilježi značajnije pomake niti rezultate u reformi pravosuđa u BiH.

Direktor za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Žan Erik Pake rekao je nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarkom i predstavnicima vlasti nadležnim za pitanja pravosuđa u BiH, da je danas u Sarajevu, u okviru strukturalnog dijaloga, nastavljen razgovor o pripremi zakona o Sudu BiH.

Prema njegovim riječima, utvrđena je dinamika ovog procesa, a kao rok određen je kraj godine.

Pake je potvrdio da su u procesu ravnopravno zastupljeni i prijedlog Savjeta ministara BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.

On je dodao da će Ministarstvo pravde BiH formirati radnu grupu koja će nastaviti i konkretizovati planirane aktivnosti u ovom procesu.

Federalni ministar pravde Mato Јozić zahvalio je Evropskoj komisiji i Pakeu na podršci i pomoći.

On je ocijenio da je danas nastavljena pozitivna atmosfera koja je začeta u Briselu i izrazio nadu da će početkom godine biti usaglašen zakon u Sudu BiH, na dobrobit građana.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija smatra da je dobro što je VSTS zastupljen u ovom procesu.

On je potvrdio da je pitanje nadležnosti Suda BiH glavna kočnica reforme pravosudnog sistema BiH.

Sastanku u zgradi Delegacije EU u BiH prisustvovati su ministar pravde BiH Јosip Grubeša, zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović, ministar pravde Federacije BiH Mato Јozić, te predsjednik Pravosudne komisije Brčko distrikta Safet Pizović i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija.

Na sastanku je razmotrena trenutna situacija u vezi sa reformskim prioritetima u pravosuđu, uzimajući u obzir razgovore stručnjaka u okviru strukturnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH.