latinica  ћирилица
01/10/2015 |  13:17 | Autor: TANЈUG

Vučić o referendumu u Srpskoj: Bježanjem od razgovora nema rezultata

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je, upitan o referendumu u Republici Srpskoj, rekao da mora da se razgovara sa svima, i sa ljudima u Republici Srpskoj i njenim predsjednikom Miloradom Dodikom, jer od bježanja od razgovora niti ima, niti će ikada biti rezultata.
Aleksandar Vučić (Foto: Zoran Žestić) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto: Zoran Žestić)Foto: TANЈUG

"Postoje naravno političke tenzije i problemi, jer ujedinjavanje na bošnjačkoj političkoj strani dovodi do toga da će se neminovno slični procesi odvijati i u Republici Srpskoj, što će nas ponovo voditi ka nacionalnim homogenizacijama, a što ne smatram naročito dobrim", naveo je Vučić.

Istakao je i da Srbija podržava punu stabilnost BiH i postojanja Republike Srpske u okviru BiH, što je zadatak Srbije po Dejtonskom sporazumu.

"Mislim da je to nešto što počinje da prihvata i sve veći broj Bošnjaka i Srba, da sa jedne strane Bošnjaci razumiju da ne može da se ukida Republika Srpska, a da Srbi sa druge strane razumiju da će Republika Srpska biti dio BiH", rekao je Vučić ističući da je mnogo lakše kada se to razumije sa obje strane.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je stabilnost Bosne i Hercegovine za Srbiju od izuzetnog značaja, jer je to uslov za ekonomski napredak obje države, i najavio zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH za 4. novembar u Sarajevu.

Srbija, rekao je Vučić novinarima u Strazburu, uvijek ima dobre odnose sa Republikom Srpskom, ali, istakao je, Srbija ima i veoma dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom.

"Predsjedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i ja smo sinoć razgovorali u Strazburu i dogovorili smo prvu zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH za 4. novembar u Sarajevu. Nama će biti zadovoljstvo da dođemo u Sarajevo da unapređujemo našu saradnju sa BiH", rekao je Vučić.

On je podvukao da postoji bezbroj teških pitanja u odnosima Beograda i Prištine, ali da je za Srbiju stabilnost ukupne političke situacije u BiH od ključnog značaja.

"To je uslov za ekonomski napredak i Srbije i BiH i svih drugih zemalja u regionu. BiH je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbiji, kao i Srbija BiH", rekao je Vučić.