latinica  ћирилица
19/09/2015 |  18:31 | Autor: RTRS

"Izetbegović nema prava da postavlja uslove institucijama Srpske" (VIDEO)

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske ultimativan zahtjev, u kojem traži da hitno ukinu odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Izetbegović je čak odredio i rok do kojeg bi takvu odluku trebalo donijeti.
Bakir Izetbegović - Foto: RTRS
Bakir IzetbegovićFoto: RTRS

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Izetbegović ne može legitimno obratiti bilo kojoj instituciji u Srpskoj, pa ni Narodnoj skupštini, koja, kako je istakao, neće razmatrati nikakav njegov zahtjev. 

Oštro intoniran i pun naredbi, Izetbegovićev zahtjev stigao je na sto predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića i svih narodnih poslanika. Od njih je zatražio da stave van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Sporna odluka ne samo da ozbiljno krši obavezujuća međunarodna prava za Bosnu i Hercegovinu, već i ustavnopravni sistem i poredak Bosne i Hercegovine, jer neustavno zadire u pitanja koja su u isključivoj nadležnosti Bosne i Hercegovine", naveo je Izetbegović.

"S obzirom da Predsjedništvo BiH nije donijelo nikakvu odluku o referendumu o radu suda i tužilaštva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović nema prava da postavlja uslove institucijama Srpske", ističe Dodik.

Predsjednik Republike pozvao je sve koji odluku o referendumu smatraju nelegitimnom da konačno pokažu član Dejtona koji bi osporio volju naroda Srpske: "Bakir Izetbegović nije taj koji se može legitimno obratiti bilo kojoj instituciji Republike Srpske, osim u slučaju kada je kao član Predsjedništva predsjedavajući i kada Predsjedništvo donese odluku koju će on potpisati, u ovom slučaju ništa od toga nema."

Čelnici parlamenta i poslanici ocijenili su Izetbegovićev zahtjev kao neprihvatljiv, pa čak i bezobrazan, poručivši mu da se ne miješa u poslove za koje nije nadležan. Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović istakao je da je nedopustivo ovakvo obraćanje Narodnoj skupštini Srpske. On je istakao da nijedan zakon nije prekršen prilikom donošenja odluke o referendumu, a posebno ne Dejtonski sporazum.

"To je mišljenje političke i stručne javnosti, a taj stav je potvrdio i Ustavni sud Republike Srpske. Osnovno pravo jednog naroda i regije je da se izjasni o svom statusu, položaju i o pitanjima koja su od posebnog značaja za taj narod i regiju", istakao je Čubrilović.

I potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić kaže da Izetbegović nema pravo da od Parlamenta Srpske traži bilo šta u vezi sa odlukom o referendumu, a pogotovo ne da zahtijeva i naređuje šta treba da urade: "Svi znaju da Bakir Izetbegović nema nikakve nadležnosti nad Parlamentom Republike Srpske, niti s bilo čim u Republici Srpskoj, ali ima dovoljno bezobrazluka da na ovaj način radikalizuje situaciju u Bosni i Hercegovini. Na nama je da budemo pametni, da branimo svoja prava i da sve što ima veze sa referendumom prikažemo isključivo kao borbu za našu ravnopravnost."

U najvećoj opozicionoj stranci u Srpskoj, SDS-u, ističu da nije ključno pitanje šta politička, ili javnost Repblike Srpske o referendumu misli, za njih je ključno pitanje kakvi će koraci biti nakon njega.

"Naš je stav da uopšte nije pitanje šta javnost Republike Srpske na eventualnom budućem referendumu misli o radu pravosudnih organa. Nije uopšte sporno da se već unaprijed zna rezultat eventualnog referenduma, ali mi i dalje postavljamo jedno jednostavno pitanje:“Šta dan poslije?," rekao je Milan Milićević, predsjednik Glavnog odbora SDS-a.

Podsjećamo, Narodna skupština RS usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske uložio je veto, ali je Ustavni sud Srpske utvrdio da nije ugrožen vitalni nacionalni interes nijednog naroda.