latinica  ћирилица
28/07/2015 |  11:19 | Autor: RTRS

Gradiška: Lubinski kej -oaza za turiste (VIDEO)

Opština Gradiška obiluje mnogobrojnim prirodnim ljepotama u Potkozarju, Lijevče polju i Posavini. Posebno se ističe rječica Lubina. U posljednjih nekoliko godina na obali rječice izgrađeno je nekoliko eko izletišta.

Јedno od izletišta kome putnik namjernik krećući se regionalnim putem Gradiška Turjak ne može odoljeti je Lubinski kej u selu Grbavci. Na 128 metara nadmorske visine prije tri godine zaljubljenik u prirodu i ljepote Bojan Blagojević počeo je sa uređenjem izletišta.

- Došli smo na ideju da to nešto malo napravimo da to bude za šire mase Gradiške i okoline. Malo po malo ova priča živi već tri godine, rekao je Blagojević.

U neposrednoj blizini izletišta nalazi se arheološko nalazište sa temeljima manastira Karanovac u kome je pronađen nadgrobni spomenik ispisan uglastom glagoljicom iz 12 vijeka. Brojnim sadržajima izletište Lubinski kej predstavlja oazu mira za sve generacije.

U neposrednoj blizini Lubinskog keja smještene su mnogobrojne plantaže voća. Na obradivim površinama uz rijeku intenzivna je povrtarska proizvodnja.

- Oni moji dolaze moći će da nabave svježe i kvalitetne poljoprivredne proizvode, dodao je Blagojević.

Ovo izletište nastoje da što više približe i mladima. Tako je prošlog vikenda u izletištu organizovan dvodnevni festival elektronske muzike koji je okupio više stotina posjetilaca iz Srpske i susjednih zemalja.