latinica  ћирилица
10/05/2024 |  12:35 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Sveti Sava utvrdio Srbe u vjeri

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru danas - na dan kada SPC obilježava spomen na Spaljivanje moštiju Svetog Save.
Patrijarh Porfirije  (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije) -
Patrijarh Porfirije (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije)

Patrijarh Porfirije je u besjedi istakao da je Sveti Sava po promisli i blagodati Božijoj, ali i svojim podvigom i trudom, utvrdio srpski narod u pravoslavnoj vjeri i učinio ga da bude ono što jeste.

Srpski patrijarh poručio je da ne postoje uslovi života u kojima nije moguće živjeti Hristom.

- Tome nas je naučio Sveti Sava, na taj put nas je stavio, i zato da njegovim molitvama, ljubavlju i blagodaću Božijom uvijek ostanemo vjerni Hristu - istakao je patrijarh Porfirije.

Njegovo preosveštenstvo episkop toplički Petar poručio je u besjedi da Sveti Sava, koliko god jeste srpski, nije samo srpski, nego je i vaseljenski i nebeski.

- Kao što je sveti narod izraelski konačno sa Presvetom Bogordicom dao tijelo iz kog će se ovaplotiti Sin Božiji, tako su i naši preci dali tijelo koje će istaknuti Svetoga Savu, a oni koji mu sleduju, tu smo i mi, upravo mjerimo sebe u kojoj mjeri pratimo i sledujemo zavjete koji nam je ostavio Sveti Sava - poručio je episkop Petar.

Patrijarhu Porfiriju su sasluživali preosvećeni episkopi valjevski Isihije, marčanski Sava, hvostanski Aleksej, jegarski Nektarije i toplički Petar, te direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo, sa mnogobrojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom iz više eparhija SPC u molitvenom prisustvu rektora, profesora, učenika, kao i mnogobrojnog vjernog naroda.

Na kraju liturgije, patrijarh Porfirije je osveštao slavske darove povodom pomena na dan spaljivanja moštiju Svetog Save, slave Zavjetnog hrama Svetog Save na Vračaru i Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.