latinica  ћирилица
09/05/2024 |  18:02 ⇒ 18:04 | Autor: TANЈUG

Si: Saradnja Kine i Mađarske zasnovana na međusobnom poštovanju i povjerenju

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je danas u Budimpešti da je saradnja Kine i Mađarske zasnovana na međusobnom poštovanju i povjerenju.
Si Đinping i Tamaš Šuljok (Foto: EPA/Noemi Bruzak HUNGARY OUT) -
Si Đinping i Tamaš Šuljok (Foto: EPA/Noemi Bruzak HUNGARY OUT)

Si je u razgovoru sa mađarskim predsjednikom Tamašem Šuljokom rekao da je njegova zemlja spremna da sa Mađarskom unapređuje razvoj veza na visokom nivou i naglasio da prijateljstvo dvije zemlje ne targetira niti diktira bilo koja treća strana.

- Znate ko su vam pravi prijatelji u teškim vremenima - rekao je Si, citirajući mađarsku poslovicu.

Šuljok je citirao mađarski osnovni zakon, rekavši da Mađarska poštuje slobodu i kulturu drugih naroda i teži saradnji sa svim narodima sveta.

Istakao je da Mađarska nastavlja da radi na tome da postane most između Istoka i Zapada, prenosi MTI.

Šuljok i Si su se saglasili da su dobre političke veze i međusobno povjerenje "u srcu širenja ekonomskih, trgovinskih, investicionih i ličnih odnosa".

Lideri su rekli da su nadogradnja željezničke linije Budimpešta-Beograd i direktni letovi između Budimpešte i sedam kineskih gradova primjena tih principa u praksi.

Si je Mađarskoj poželio uspeh tokom predstojećeg predsjedavanja EU, dodajući da se nada da će veze dvije zemlje biti dalje produbljene i pragmatična saradnja proširena.

Si je pozvao Šuljoka u Peking, a mađarski predsjednik je prihvatio njegov poziv.

Predsjedniku Kine Si Đinpingu i njegovoj supruzi Peng Lijan prethodno je priređen svečani doček, uz vojne počasti u Budimskom zamku, u Mađarskoj.

Šuljok, mađarski premijer Viktor Orban i njihove supruge pozdravili su Sija i njegovu suprugu uoči vojne ceremonije drugog dana njihove zvanične posete Mađarskoj.

Si i Šuljok su potom pogledali svečani defile Svečanog bataljona Oružanih snaga Mađarske, Nacionalne svečane konjičke jedinice i Husarskog puka Grof Ferenc Nadašdi.

Nakon parade, predsjednik Šuljok je primio Sija i kinesku delegaciju u palati Šandor.

Si će boraviti do sutra u zvaničnoj poseti u Mađarskoj, povodom obilježavanja 75. godišnjice diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Si je otputovao u Mađarsku nakon što je završio posjetu Srbiji 7. i 8. maja, u okviru evropske turneje tokom koje je boravio i u zvaničnoj posjeti Francuskoj.