latinica  ћирилица
09/05/2024 |  15:01 ⇒ 15:09 | Autor: RTRS

Prijedor: Obilježen Dan pobjede nad fašizmom - poruke mira i želje da se živi u slobodi

Centralno obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Prijedoru organizovano je u Omarskoj. Poslate su poruke mira, zajedništva i želje da se živi u slobodi.
Prijedor - Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom - Foto: RTRS
Prijedor - Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmomFoto: RTRS

Polaganjem vijenaca na Partizanskom groblju, spomeniku poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i kod biste narodnog heroja Miloša Mamića, u Omarskoj je obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

- Mi ne smijemo zaboraviti taj dan i mi moramo prenositi to na mlađe generacije da se ovaj dan obilježava, jer su svi borci i narod ovog kraja to zaslužili da se sjećamo njihove žrtve, a dati život za nešto to je najveća žrtva koju može čovjek podnijeti - rekao je Obrad Kos, predsjednik Mjesnog odbora SUBNOR-a u Omarskoj.

Drugi svjetski rat bio je najveća klaonica ljudskog društva u istoriji. Pod oružjem je bilo 1,7 miliona ljudi, a poginulo je više od 50 miliona. Na Kozari je poginuo svaki peti stanovnik. Samo iz Prijedora nastradalo je 990 djece i više od 12 hiljada djece s Kozare u logorima smrti, kažu u prijedorskom SUBNOR-u.

- Život je bio patnja , bilo je jedva preživljavanje, sejtimo se samo toga da je na Kozari pogunio svaki peti sanovnik, što znači 45 hiljada ljudi računajući i žrtve fašističkog terora i partizana. Uz mir i život u miru neka bude jedna poruka, da se više nikada ne ponovi ono šo je Dara Banović često govorila, najteže mi je bilo gledati kada su mi djecu klali, neka to bude moja poruka - rekao je Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora.

FOTO: RTRS

Kao potomci naših slavnih predaka, koji su svoje živote ugradili u Narodnooslobodilačku borbu, važno je da nove generecije učimo o slavnoj prošlosti i da nova pokoljenja znaju ko su i kako se istorija, tokom Drugog svjetskog rata, odvijala u Potkozarskom kraju, poručeno je iz Gradske uprave.

- Tadašnje vrijeme koje se mogu slobodno reći prošililo čitavim svijetom koje je bilo jako teško za čitav svijet ima značajnu poruku , tada se i ostvarila zapravo sloboda , tada je stao rat i naravno, desila se velika pobjeda nad fašizmom, koju danas i slavimo i obilježavamo. Sa ovog mejsta što želimo da poručimo da se ovakve stvari nikada, nikome u svijetu ne dese i iznova i iznova treba da obilježavmao da pričamo o vremenu koje je bilo teško za čitav svijet, s pogledom ka boljoj budućnosti - poručio je Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i polaganje vijenaca u Ljubiji kod spomen-obilježja rudarima, koji su, zbog štrajka, ubijeni 1940. godine.