latinica  ћирилица
09/05/2024 |  14:40 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Cvijanović: Narodi koji žive u Srpskoj imaju ista prava (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je prisustvovala otvaranju obnovljene džamije Arnaudije u Banjaluci i dodala da vlast Republike Srpske svakodnevno ističe da narodi koji žive u njoj imaju ista prava.
Željka Cvijanović - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Željka CvijanovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Cvijanovićeva je istakla da joj zadovoljstvo predstavlja, kada ode na otvaranje vjerskog objekta bilo gdje, te da ne razumije kakve to pohvale stižu iz zapadnih zemalja za "pomirljive tonove" koje su čuli na tom događaju.

- Ne razumijem kakva je to postavka i koliko je to licemjerno i maliciozno? Šta je normalnije nego da kažete da neki vjerski objekat treba da bude obnovljen i da pošaljete takvu poruku - izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci i dodala da sada oni pokušavaju od toga da naprave nešto spektakularno, iako se to govori svaki dan u domaćem političkom životu.

Ona je naglasila da je stav vlasti u Srpskoj da svaki Srbin, Hrvat, Bošnjak, Italijan, Ukrajinac, Rus, Makedonac i svi drugi koji žive u Republici Srpskoj imaju ista prava, uključujući vjerska prava, pravo na svoje bogomolje, pravo na mir i sigurnost svoje imovine, svojih i života svoje porodice, školovanja i svega drugog.

- Ne znam zašto od toga prave veliku stvar, jer to nije nikakav incident. Oni ne slušaju dobro šta mi govorimo, nego izdvajaju određene stvari i od toga prave ne znam kakve medijske nastupe i drugo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da joj je zadovoljstvo što je prije nekoliko dana bila na otvaranju obnovljene džamije Arnaudije, te pozvala da se prestanu oko toga praviti neke priče.

- Čula sam da je to komentarisao Kristijan Šmit. Pokušava sebi naći mjesto da bilo šta komentariše. Ko je on da nas hvali zbog toga? Јa iskrenije mislim od njega o svim ovim stvarima koje se dešavaju u BiH, više blagonaklono i dobronamjerno nego što to on radi. On nije reper za moje političko, ali ni ljudsko ponašanje - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da joj nije reper nikakvo saopštenje OHR-a niti ijedne ambasade, zato što zna šta je njen politički reper.

- Znam šta je moj politički reper, i znam da taj politički reper nikada nije ugrozio nikoga drugog nego je pokušao da napravi nešto moguće od države koju su, ti koji nas hvale jer smo bili na otvaranju Arnaudije, napravili nemogućom - rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, oni su napravili život ovdje nemogućim, bezobrazno ohrabrujući samo jedne u okviru BiH da oni imaju pravo da kreiraju političke procese i da treba da budu usklađeni sa njihovim željama, dok su drugi crne ptice.

- I onda bi oni, kada kažete neku sasvim normalnu stvar koju mislite, da od toga naprave nešto 'vau'. Neka nas ne hvale, ne interesuje me šta misle o meni. Znam da se ispravno ponašam i gledam svoj politički život kroz prizmu onog što mi je Ustav dao kao zadatak i kao pravo i nikome ne želim zlo - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da joj ne trebaju njihove pohvale, te da su to prazne priče.

- Prave temu i kada je nema jer im očajnički treba da pokažu neki dobri primjer - zaključila je Cvijanovićeva.

U Banjaluci je 7. maja, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i pripadnika Islamske vjerske zajednice, otvorena obnovljena Arnaudija džamija, a sa svečanosti su se čule poruke mira.