latinica  ћирилица
09/05/2024 |  09:14 ⇒ 09:15 | Autor: SRNA

Vulin: Srbima niko nije poklonio mjesto u antihitlerovskoj koaliciji

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin čestitao je Dan pobjede nad fašizmom i istakao da Srbija danas slavi taj praznik zato što Srbima mjesto u antihitlerovskoj koaliciji niko nije poklonio.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Vulin je istakao da su Srbi bili i ostali antifašisti i jedini narod u čitvoj Evropi koji nije poslao nijednog vojnika pod Staljingrad.

- Zato je 9. maj u Srbiji Dan pobjede nad fašizmom. Mi ga slavimo kao Dan pobjede, naše pobjede - poručio je Vulin.

On je u čestitki ukazao da su se nazivi država i vojski mijenjali, ali Srbi nisu.

- Ne mijenjamo istoriju, ne mijenjamo uvjerenja i ne mijenjamo ime praznika - naglasio je Vulin, čestitajući praznik svim slobodnim narodima.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Јugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Јugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRЈ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.