latinica  ћирилица
08/05/2024 |  19:16 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

CIK raspisao lokalne izbore prema Šmitovom zakonu; Vladajuća koalicija u Srpskoj će razmotriti ovu odluku (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH raspisala je danas lokalne izbore za 6. oktobar ove godine. Izbori bi trebalo da budu održani prema izmijenjenom Izbornom zakonu BiH nametnutom od Kristijana Šmita koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da će odluku CIK-a o sprovođenju lokalnih izbora razmatrati partije vladajuće koalicije u Srpskoj.
CIK (Foto: CIK BiH) -
CIK (Foto: CIK BiH)

Osmi po redu lokalni izbori u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma biće održani u nedjelju, 6. oktobra ove godine. Biraće se 143 gradonačelnika odnosno načelnika, 3.200 odbornika u opštinskim i gradskim parlamentima u Republici Srpskoj, Federaciji i distriktu Brčko.

Na osnovu nametnutih izmjena Izbornog zakona, na više od 500 biračkih mjesta u najmanje 10 opština biće testirano uvođenje optičkih skenera, biometrijska identifikacija birača i druge tehničke novine.



- Proces glasanja u BiH će biti jedinstven i jednoobrazan i glasaće se kao i uvijek pomoću papira i olovke, isto tako će se i brojati, ali ćemo i testirati kako će to biti ako skeniramo listiće - rekla je predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić.

CIK BiH danas je priznala da je za njih osim Parlamentarne skupštine i OHR zakonodavac koji ima pravo da mijenja Izborni zakon BiH, mimo volje domaćih političara.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić najavio je da će stranke parlamentarne većine u Srpskoj razmotriti odluku CIK BiH o sprovođenju lokalnih izbora pošto na snagu još nije stupio Izborni zakon Republike Srpske.

- Što se tiče Izbornog zakona Srpske, CIK ne ocjenjuje ni ustavnost ni zakonitost akata NS RS. Isključivo radimo u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a najavljeno donošenje zakona je upitno. Tako da ta situacija nije nešto što će rješavati CIK, ali moram reći da će stvoriti  teškoće u radu - dodala je Hadžiabdić.

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara, na pitanje novinara da li će se u Srpskoj lokalni izbori održati prema Izbornom zakonu koji je usvojen u Narodnoj skupštini, odgovorio je potvrdno.

U centralni birački spisak upisano je 3.406.088 građana s pravom glasa na predstojećim lokalnim izborima, što je blizu 300.000 više u odnosu na opšte izbore prije dvije godine.

S obzirom na negativan prirodni priraštaj, odliv radne snage, odricanje od državljanstva BiH, pod znakom je pitanja vjerodstojnost registrovanog broja birača

- Svjesni smo činjenice o broju ljudi koji žive u BiH i činjenice da se puno priča o velikom odlivu birača, ali oni su i dalje u evedincijama MUP-a i matičnim uredima - rekao je Željko Bakalar, član CIK-a.

Lokalni izbori, raspisani na osnovu Šmitovog zakona, koštaće blizu 19 miliona KM. Već je odobreno 7,5 ali CIK traži dodatnih 4,5 miliona za uvođenje novih izbornih tehnologija. Znatan dio troškova, 7,5 miliona pašće na teret lokalnih zajednica.