latinica  ћирилица
08/05/2024 |  19:03 ⇒ 09/05/2024 | 20:30 | Autor: RTRS

Bolnica u Doboju dobija modernu angio-sala (VIDEO)

Pacijenti koji dobiju srčani udar na području dobojske regije nakon primarnog zbrinjavanja u Bolnici "Sveti apostol Luka", uz pratnju ljekara hitno se upućuju u Kliniku za kardiologiju UKC-a u Banjaluci. Izgradnjom angio sale u objektu nove bolnice, to više neće biti slučaj, jer će se sve procedure raditi u Doboju.
Bolnica "Sveti apostol Luka" u Doboju - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Bolnica "Sveti apostol Luka" u DobojuFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Angio sala najveći je isorak dobojske Bolnice u posljednjih 30 godina kada je riječ o internističkim granama.

- Naši pacijenti će praktično odmah dobijati stent, odnosno zakrčenje na krvnim sudovima će im biti riješeno ovdje u našoj bolnici. Nećemo gubiti vrijeme i spasavaćemo više ljudskih života - rekao je Milan Blagojević, specijalista interne medicine.

U 2022. godini 160 pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom zbrinuto je, i u pratnji ljekara, upućeno za Banjaluku. Godišnje oko 1.000 pacijenata zahtijeva ovu vrstu dijagnostičke i terapijske procedure.

- Sala za angiografiju omogućava i dijagnostiku. Mi, običnim rječnikom rečeno, slikamo krvne sudove, ako je uredan nalaz to je i dobro postavili smo dijagnozu i terapiju, a ako nađemo suženje ili zakrčenje krvnih sudova srca mi to odmah rješavamo - dodaje dr Blagojević.

Doboj će na ovaj način postati dio STEMI mreže u Srpskoj. Posao zaposlenim u bolnici prelaskom u novi objakat biće značajno olakšan. Kvalitet zdravstvene zaštite unaprijediće i moderna i savremna oprema koja će biti instalirana u novom objektu.

Osim napretka i izgradnje novog objekta, nastavlja se i usavrašavanje kadra - 623 ljekara su trenutno na specijalizaciji i subspecijalizaciji, a njih 15 na doktorskim studijama.