latinica  ћирилица
08/05/2024 |  18:25 ⇒ 18:26 | Autor: SRNA

Bjelica: Narod Romanije uvijek ustajao protiv ropstva i zavojevača

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica istakao je u čestitki povodom 9. maj, Dana pobjede nad fašizmom, da se moraju čuvati demokratske institucije i ustanove, te njegovati kultura sjećanja s obzirom na to da je nacizam i dalje živ.
Milovan Bjelica - Foto: SRNA
Milovan BjelicaFoto: SRNA

Bjelica je naveo da je broj onih koji simpatišu nacizam i naciste raste, što se vidi u Ukrajini gdje se "povampiruju" ideje zločinaca, te slavi i veliča zlo.

On je istakao da iz brojnih evropskih zemalja - Njemačke, Austrije, baltičkih i skandinavskih zemalja dolaze dobrovoljci koji rame uz rame sa ukrajinskim "Azovom" oživljavaju nacizam.

- Nacizam je živ, pritajen u brojim kasarnama po Njemačkoj, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj i samo čeka da nezadovoljstvo i bijes neostvarenih i neodlučnih usmjeri ka nekom "konačnom rješenju". Zato moramo biti budni, moramo čuvati demokratske institucije i ustanove, moramo njegovati kulturu sjećanja - naveo je Bjelica.

On je svim građanima Sokoca, antifašističkim borcima i njihovim potomcima, te narodima antifašističke koalicije, čestitao jedan od najznačajnijih datuma u evropskoj i svjetskoj istoriji - dan kada je dobro pobjedilo zlo, kada je sloboda pobjedila nacizam i represiju.

- Sa ponosom se sjećajmo naših predaka jer je narod Romanije uvijek ustajao protiv zavojevača i ropstva, to je dio našeg karaktera i našeg bića. U ime slobode, demokratije i jednakosti srećan 9. maj - naveo je Bjelica u čestitki.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Јugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Јugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRЈ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.