latinica  ћирилица
08/05/2024 |  12:44 ⇒ 13:03 | Autor: SRNA

Linta: Zagreb ćuti na sramne antisrpske poruke navijača "Hajduka"

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da ćutanje hrvatske države i javnosti na sramne poruke, uvrede i govor mržnje navijača "Hajduka" prema Srbima, na nedavnoj fudbaskoj utakmici sa "Varteksom" iz Varaždina u Splitu, pokazuje da Hrvatska nije ni pravna, a ni demokratska država.
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs) -
Miodrag Linta (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs)

Linta smatra da bi, da je Hrvatska pravna i demokratska država, navijači bili optuženi za zločinačko udruživanje i adekvatno kažnjeni, dok bi hrvatski mediji osudili širenje mržnje, što nije slučaj, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Ističući da se u Splitu u prisustvu oko 20.000 okupljenih desio jedan u nizu mnogobrojnih zločina iz mržnje, Linta je naveo da je "Torcida", navijačka grupa "Hajduka", u prvom poluvremenu meča sa "Varteksom" razvila sramni transparent povodom 29 godina od zločinačke akcije "Bljesak".

- Na transparentu je pisalo "Pod tmurnim nebom Hrvatske zasjao je bljesak slobode", kojim se veliča protjerivanje Srba. Navijači "Hajduka" su uzvikivali srbomrzačke slogane "Kiša pada, Srbija propada. Vjetar piri, Hrvatska se širi" i "Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina" - podsjetio je Linta.

Prema njegovoj ocjeni, to još jedan dokaz da u u Hrvatskoj vladaju šovinistička atmosfera i istorijski revizionizam, pa se Srbi smatraju "neprijateljima, agresorima i remetilačkim faktorom".

- Srbi su kao takvi izloženi brutalnom govoru mržnje u svakodnevnom životu, u medijima, portalima, društvenim mrežama, na koncerima i sportskim događajima - objasnio je Linta.

On je napomenuo da u mnogim gradovima i mjestima mogu da se vide desetine hiljada grafita koji veličaju ustaštvo, Nezavisna Država Hrvatska i pozivaju na obračun sa Srbima, kao i da se, prema jednom istraživanju, čak 45 odsto građana Hrvatske zalaže za upotrebu pozdrava "Za dom spremni" u javnosti.

- Dodatnih 16 odsto se zalaže za upotrebu "Za dom spremni" u grbu HOS-a i na spomenicima ubijenim pripadnicima HOS-a. Dakle, više od 60 odsto Hrvata ima pozitivan odnos prema ustaškom pozdravu - ukazao je Linta.

Linta je podsjetio da, prema istraživanju koje su 2021. godine sproveli Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i hrvatska nevladina organizacija GONG, više od dvije trećine ili oko 70 odsto učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj smatra da genocidna NDH nije bila fašistička tvorevina.

Ova utakmica održana je u nedjelju, 5. maja.