latinica  ћирилица
07/05/2024 |  17:57 ⇒ 19:09 | Autor: RTRS

SM: Izgradnja novog paviljona Studentskog centra "Boriša Starović" u Foči

Savjet ministara prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između Saudijskog fonda za razvoj i BiH za Projekat izgradnje studentskog doma na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, u iznosu 13 miliona dolara.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Realizacijom projekta izgradnje studentskog doma na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće obezbijeđeno dodatnih 380 smještajnih jedinica proširenjem prostora i izgradnjom novog paviljona Studentskog centra "Boriša Starović" u Foči, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na ovaj način želi se doprinijeti poboljšanju kvalitete nastave i uslova studiranja za studente u Republici Srpskoj, ističe se u saopštenju.

PODRŠKA IZGRADNjI NAUČNO-TEHNOLOŠKOG PARKA U BANjALUCI

Prihvaćena je i inicijativa Ministarstva finansija i trezora i imenovana je delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu u iznosu od 13 miliona dolara za Projekt izgradnje naučno-tehnološkog parka u Banjaluci između Saudijskog fonda za razvoj i BiH.

Cilj ovog projekta je izgradnja i opremanje naučno-tehnološkog parka, te adaptacija postojećeg platoa pored objekta u moderan parking u sklopu Kampusa Univerziteta u Banjaluci, ukupne korisne površine 7.758 metra kvadratna na pet etaža.

Izgradnjom i opremanjem naučno-tehnološkog parka stvaraju se uslovi za dalji razvoj privrede i jačanja saradnje naučno-tehničkih organizacija sa subjektima privrede, uz otvaranje novih radnih mjesta, digitalni razvoj i poboljšanje konkurentnosti Republike Srpske, saopšteno je iz Savjeta ministara.

IMENOVANI ČLANOVI UPRAVNOG ODBORA INSTITUTA ZA NESTALA LICA

Savjet ministara imenovao je danas Cviju Јurković, Borislava Cicovića, Elvira Peštalića, Matu Јozića, Nihada Brankovića i Ljiljanu Bogdanović u Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH.

Ovaj Upravni odbor zamijeniće privremeni Upravni odbor Instituta za nestale, koji je imenovan 2016. godine, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Članovi Upravnog odbora imenovani su na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Na sjednici Savjeta ministara za članove Odbora Agencije za javne nabavke BiH imenovani su predstavnik Ministarstva finansija i trezora Igor Bevanda, predstavnici entitetskih ministarstava finansija Lidija Kalinić i Ljubica Leto, predstavnik Direkcije za evropske integracije Berina Turković i predstavnik Vlade Brčko distrikta Senad Tufekčić.

USVOЈEN IZVЈEŠTAЈ O RADU RADNE GRUPE ZA HARMONIZACIЈU PROPISA O ORUŽЈU I MUNICIЈI SA PRAVNOM TEKOVINOM EU

Usvojen je i izvještaj Ministarstva bezbjednosti o radu radne grupe za harmonizaciju propisa o oružju i municiji sa pravnom tekovinom EU.

Relevantnim tijelima i institucijama entiteta, kantona i Brčko distrikta preporučeno da tokom izrade nacrta zakona o oružju i municiji koriste preporuke iz ovog izvještaja radi postizanja međusobne i usklađenosti s propisima EU, o čemu će najkasnije u roku od godinu dana informisati Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara.

Preporuke u vezi s usklađivanjem propisa u BiH sa legislativom EU, između ostalog, odnose se na kategorizaciju oružja, rokove važenja isprava i preispitivanje ispunjenosti uslova za posjedovanje oružja, deaktivaciju vatrenog oružja, kao i uspostavljanje i održavanje centralnog ili decentralizovanog kompjuterskog sistema baze podataka, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Kada je riječ o nasilju u porodici, radna grupa je predložila usklađivanje odredbi zakona o oružju u BiH na način da se oružje, municija i isprave o oružju obavezno privremeno oduzimaju odmah po prijavi nasilja u porodici i prije pokretanja odgovarajućeg postupka.

Savjet ministara usvojio je i informaciju Ministarstva bezbjednosti o izradi plana tranzicije u upravljanju migracijama, te donio zaključke kojima se želi obezbijediti kvalitetna tranzicija upravljanja privremenim prihvatnim centrima sa međunarodnih organizacija na institucije BiH.