latinica  ћирилица
07/05/2024 |  09:10 ⇒ 09:22 | Autor: TANЈUG

Izraelski tenkovi ušli u Rafu

Izraelski tenkovi i trupe ušli su u grad Rafa na jugu Gaze, gdje su stigli na 200 metara od granice sa Egiptom, rekli su palestinski i egipatski zvaničnici.
Rafa (foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN) -
Rafa (foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Egipatski zvaničnik ocijenio je da se čini da je riječ o operaciji ograničenog obima, kao i da su izraelski zvaničnici obavijestili Egipat da će se trupe povući poslije završetka operacije.

Egipatski televizijski kanali prikazali su granični prelaz Rafa gdje se čuju pucnjava i eksplozije.

Iz granične uprave Gaze rečeno je za Rojters da je granični prelaz Rafa između Pojasa Gaze i Egipta zatvoren zbog prisustva izraelskih tenkova.

Prema tri humanitarna izvora, protok humanitarne pomoći preko ovog prelaza je zaustavljen.

Izraelske odbrambene snage odbile su da komentarišu ove navode.

Ova informacija dolazi dan poslije naredbe Izraela o evakuaciji više od 100.000 Palestinaca iz istočne Rafe u "sigurnu zonu" u blizini grada Kan Јunis.

Izraelska vojska je ranije navela da sprovode "ciljane udare" protiv palestinskog Hamasa na istoku Rafe, a palestinske vlasti su saopštile da je najmanje pet ljudi ubijeno u teškim vazdušnim napadima.

Vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad palestinskom stranom prelaza Rafa, sa strane Gaze, i da specijalne snage pretražuju oblast.

U saopštenju se navodi da je vojska aktivna od sinoć u specijalnom području istočnog dijela Rafe odakle su evakuisane međunarodne instituacije i većina stanovništva.

Takođe, prema navodima vojske, zatvoren je granični prelaz Kerem Šalom zbog bezbjednosnih razloga i biće otvoren kada se steknu uslovi za to.