latinica  ћирилица
07/05/2024 |  08:21 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Pavić: Srbija s kineskim tržištem ima velike šanse za brzi razvoj (VIDEO)

Srbija s kineskim tržištem ima velike šanse za brzim razvojem i ako to uradi na pravi način, biće to fantastični rezultaljti na svim poljima, rekao je politički analitičar Aleksandar Pavić, gostujući u našem Јutarnjem programu, komentarišući dvodnevnu posjetu predsjednika Kine Si Đinpinga Srbiji.
Aleksandar Pavić - Foto: RTRS
Aleksandar PavićFoto: RTRS

- Ovo je i učvršćivanje sveobuhvatnog partnerstva Kine i Srbije. Srbija je prva zemlja s kojom je Kina napravila takav sporazum - naglasio je Pavić.

U igri su brojni benefiti, među njim i kompletiranje brze pruge Budimpešta - Atina.

- Srbija svoje obaveze radi bolje od ostalih zemalja, a jedan krak vodi i ka Banjaluci - naveo je Pavić.

Kada je u pitanju politički stav, Pavić naglašava da Peking nemijenja tako lako mišljenje.

- Nepriznavanje lažne države Kosovo, a što se tiče BiH, ne priznavanje lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita - poručio je Pavić.

On naglašava da upravo zbog kineskog brzog rasta na svim poljima Zapad zazire od Pekinga.

- Zapad ne voli konkurenciju. Kina ugrožava zapadne industrije, zato što proizvodi više i jeftinije, a jednakog ili boljeg kvaliteta nego zapadne industrije - rekao je Pavić.

Predsjednik Kine Si Đinping doputovaće danas u zvaničnu dvodnevnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Aleksandar Vučić. Ovo je Sijev drugi dolazak, prvi put u Srbiji je bio 2016. godine. Kina je u posljednjih 10 godina u privredu Srbije uložila 5,5 milijardi dolara.