latinica  ћирилица
04/05/2024 |  11:38 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Na području Brčkog sjetva žitarica i uljarica pri kraju (VIDEO)

Sjetva jarih žitarica, uljarica i kukuruza na području distrikta Brčko privodi se kraju. Povoljni vremenski uslovi omogućili su poljoprivrednicima da proljećnu sjetvu obave prije kraja agrotehničkog roka. U Distriktu je preostalo nešto manje od 10 odsto nezasijanih površina, od planiranih 7.500 hektara.
Sjetva kukuruza - Foto: RTRS
Sjetva kukuruzaFoto: RTRS

Agronomi ratare podsjećaju na važnost primjene pune agrotehnike i izbora deklarisanog sjemena, ali i odgovarajuće količine đubriva.

- Glavni nosilac, osim FAO grupe i genetskog potencijala hibrida, je i količina hranjiva koje će uzeti biljka, u ovom slučaju kukuruz, jer bez odgovarajuće količine đubriva ne možemo očekivati optimalne rezultate na parcelama - rekao jje agronom Petar Đurić.

Distrikt Brčko će za podsticaje u poljoprivredi i subvencije za gorivo ove godine izdvojiti, uz naknadni rebalans budžeta, 17 miliona maraka.

- Tražili smo dodatnih 3,5 miliona maraka zbog svih povećanja koja smo napravili u pravilniku. Takođe smo tražili ponovo milion maraka za regresirano gorivo koje smo isplaćivali prethodne godine - rekao je šef Odjeljenja za poljoprivredu u distriktu Brčko Milenko Ninković.

Na području Distrikta sjetva je planirana na oko 7,5 hiljada hektara oranica. Najzastupljeniji su kukuruz i soja, potom slijede jari ječam, zob, tritikale i suncokret.