latinica  ћирилица
04/05/2024 |  09:09 | Autor: SRNA

Rudnik Mramor kod Tuzle: Pronađen alat zatrpanog rudara

Spasilački timovi došli su do alata kojim je radio rudar kojeg je zatrpalo nekoliko tona zemlje u jami Rudnika lignita "Mramor" kod Tuzle, što govori da se on nalazi u blizini, rekao je predsjednik Sindikata radnika Rudnika "Kreka" Zuhdija Tokić.
Rudnik (Foto: EPA-EFE/STR/ilustracija) -
Rudnik (Foto: EPA-EFE/STR/ilustracija)

Tokić je dodao da je to pokazatelj da se nije pogriješilo i da se ide u pravom smjeru s ciljem pronalaska rudara.

- Nadljuski napori se ulažu. Uslovi su jako kompikovani i složeni, odron je stalno prisutan - rekao je Tokić i dodao da se neprekidno radilo cijelu noć, te da je i jutros nastavljeno da bi se što prije došlo do rudara.

On je naveo da četiri jedinice za spasavanje neprekidno rade, kao i da su to najbolji ljudi u rudniku "Kreka" koji to znaju raditi po uputstvima federalnog inspektora i drugih nadležnih tijela, prenose federalni mediji.

- Smjene se vrše na licu mjesta tako da se ne prekida sa radom. Ogromna je količina zemlje koja se obrušila, isključivo se radi ručno, oprezno i polako, kako se ne bi napravila veća šteta - istao je Tokić.

Akcija spasavanja rudara traje od juče ujutru, kada je ostao zarobljen u jami Rudnika lignita Mramor kod Tuzle nakon što se obrušila velika količine zemlje.