latinica  ћирилица
02/05/2024 |  14:45 ⇒ 14:46 | Autor: SRNA

Branković: Sve veće šanse za povlačenje rezolucije o Srebrenici

Nekadašnji ambasador Srbije pri UN Branko Branković smatra da su sve veće šanse da predlagači povuku rezoluciju o Srebrenici jer su neke članice shvatile da bi glasanje o tome moglo da im se vrati kao bumerang.
Generalna skupština UN (Foto: EPA/SARAH YENESEL) -
Generalna skupština UN (Foto: EPA/SARAH YENESEL)

Branković je ukazao da su vodeće zapadne sile i dalje u akciji i da vrše ogroman pritisak na male zemlje, ali smatra da ipak neće slomiti otpor zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike.

- Ako predlagači nemaju bar 140 glasova za ovakve stvari u UN, to je veliki fijasko. Usvajanje rezolucije je odgođeno i odgađaće se zato što su moćne sile, koje stoje iza ovoga, procijenile da nemaju adekvatnu većinu - rekao je Branković.

On je naveo da su diplomatske aktivnosti Srbije i izjave najpriznatijih svjetskih eksperata za pitanje genocida, poput izraelskog istoričara Efraima Zurofa, mnoge članice UN navele na zaključak da i njima mogu da nakače takvu rezoluciju, prema kojoj su zbog toga sve rezervisanije.

Drugi razlog odgađanja je, kaže, to što velike sile sebi ne mogu da priušte još jedan debakl nakon Ukrajine i Gaze, gdje su njihove pozicije daleko od očekivanih, pa ne smiju da dozvole da rezolucija o Srebrenici bude odbačena u UN.

Branković je istakao "lavovski posao" delegacije Srbije u sjedištu UN u Njujorku i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odnosno srpskih ambasadora u svijetu, koji su mnogima argumentovano objasnili o čemu je riječ i šta se krije iza svega.

- Na sve to nekoliko dana nakon predlaganja rezolucije stigla je i izjava Efraima Zurofa, najvećeg lovca na naciste i praktično izraelskog gurua za pitanje genocida, koji je rekao "ne pričajte – to nije bio genocid, bili su ratni zločini i tako treba da se tretiraju, ali nije bio genocid" - ukazao je Branković.

Nakon toga su, kako kaže, predstavnici mnogih država stavili prst na čelo i procijenili šta bi to moglo da znači za njih s obzirom na to da se u Africi, Aziji i Latinskoj Americi u posljednjih 30 godina desila gomila sukoba.

Prema njegovim riječima, sve više članica UN upravo zato ne pokazuju prvobitni elan i razmišlja da odustane od podrške rezoluciji, što znaju i velike sile, koje su sravnile podatke i ozbiljno procijenile da nemaju odgovarajuću većinu da bi rezolucija imala poželjnu političku težinu.

- Zbog toga je dovedena u pitanje čak i matematička situacija u brojanju. Uz to, 30-40 delegacija uopšte neće ni biti u sali, kada se bude glasalo, tako da je predlagače rezolucije sve to navelo na zaključak da dobro razmisle o narednim koracima", naveo je Branković.

On je dodao da o zastoju o procesu usvajanja rezolucije svjedoče i poruke da još treba raditi na tekstu, što mogu da pričaju onome ko ne zna šta to znači i da pribjegavau sličnim izgovorima.

- Ne bih da zvučim preterano optimistički, ali sam ubjeđen da su velika diplomatska akcija Srbije i Zurofove izjave dovele do toga da je 80 odsto šansa da predlagači ne izađu sa rezolucijom i da će je povući - rekao je Branković za Srnu.

To se, kako je naveo, neće desiti odmah i odjednom, već će smišljati izgovore, a nakon toga vjerovatno ćutati dok ne odluče da u jednom trenutku povuku rezoluciju.