latinica  ћирилица
30/04/2024 |  17:45 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

U Srpcu završen projekat "Srpsko-ruska mobilna klinika" (VIDEO)

U Srpcu je završen projekat "Srpsko-ruska mobilna klinika" . Realizovala ga je Ruska humanitarna misija na Balkanu u saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH, opštinom i Domom zdravlja Srbac.
U Srpcu završen projekat "Srpsko-ruska mobilna klinika" - Foto: RTRS
U Srpcu završen projekat "Srpsko-ruska mobilna klinika"Foto: RTRS

Tokom proteklih mjesec dana mobilni tim ruskih ljekara pregledao je 210 pacijenata. Asistenciju su imali od medicinskog osoblja Doma zdravlja Srbac.

- Doktor je bio u suštini zadovoljan sa obradom pacijenata od strane naših ljekara i jedino je nešto sugerisao ako se ukazala potreba za upućivanje na dalje liječenje, ali nije ništa bilo odstupajuće što su naši doktori do sada postavljali kao dijagnozu i kako su ih upućivali dalje - kaže Lana Suvajac, medicinska sestra Doma zdravlja Srbac.

Ruski mobilni tim obišao je i 20 pacijenata, uglavnom teško pokretnih, u njihovim domaćinstvima.

- Za nas je bilo veoma prijatno iznenađenje kada smo se upoznali sa ljekarima koji rade u Domu zdravlja Srbac i koji su studirali i živjeli u Rusiji tako da nam je sam rad bio olakšan - rekao je Viktor Belinski anesteziolog i reanimatolog.

Pregledi ruskog mobilnog ljekarskog tima nastavak je saradnje koju je Srbac uspostavio posredstvom Udruženja rusko-srpskog prijateljstva.

- Imamo još niz projekata koji su u planu. Upravo je u toku priprema "Besmrtnog puka" koji će se ove godine odlukom republičkih institucija osim u Banjaluci održati i u Srpcu. Potom nam slijedi i "Sedmica ruskog filma" kao i jedna vrlo značajna privredna manifestacija - istakao je Branko Savanović predsjednik Društva rusko-srpskog prijateljstva Srbac.

Projekat Ruske humanitrne misije "Mobilna klinika" je počeo 2018. godine. Od tada je oprema dopremljena u nekoliko gradova u Republici Srpskoj i Srbiji.

Ruski eksperti su sa lokalnim ljekarima provjeravali zdravstveno stanje više od hiljadu ljudi i pružili neophodnu medicinsku pomoć.