latinica  ћирилица
30/04/2024 |  08:13 ⇒ 10:58 | Autor: RTRS

Bubić: Sve je počelo od Šmita i njegovog dolaska u BiH, zato on treba da svjedoči (VIDEO)

Prvi među svjedocima u procesu protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika je Kristijan Šmit, jer od njega je sve počelo, odnosno od njegovog dolaska i smatram da je pojavljivanje Šmita pred Sudom BiH i u njegovom interesu, da prikaže poštovanje prema toj zemlji i pravosuđu, rekao je za naš Јutarnji program advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Goran Bubić.
Goran Bubić - Foto: RTRS
Goran BubićFoto: RTRS

- U tom pogledu upravo on treba da svjedoči. Tužilaštvo se već pismeno usprotivilo svjedočenju Šmita. Sa stanovištva odbrane, nama treba da se branimo, a branili bi se tako što bi svjedočio i Šmit - navodi Bubić, te dodaje da bi već na ročištu koje će se desiti krajem juna, moglo da se krene sa saslušanjem svjedoka.

Kako Bubić dodaje, jučerašnje ročište pokazalo je ono što javnost vidi od početka ovog procesa.

- U optužnici je predviđeno oko 59 dokumenata, a u suštini je relevantno samo devet dokumenata. Imamo dva dokaza - jedan koji postoji i jedan koji ne postoji. Ne može se kao dokaz ponuditi nešto što ne postoji. Relevantan je dokument koji je originalan i taj dokument treba da se izvede kao dokaz, a ne da taj dokument prevodi danas OHR - dodaje Bubić.

Kako on ističe, Tužilaštvo BiH uporno pokušava da "progura" priču oko Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja nije relevantna.

- Imamo najozbiljniji pravni postupak, a to je krivični postupak, a da bi se znali odbraniti, treba da znamo od čega se branimo. Nuđenje novinskih stranica, kao dokaza, koje je Tužilaštvo juče ponudilo, nije relevantan dokaz - napominje Bubić.

Sljedeće ročište zakazano je za 22. maj, a odbrana bi iznošenje svojih dokaza i saslušanje svjedoka trebalo da počne 5. i 19. juna. Odbrana je ostala pri tome da će dokazati da je Kristijan Šmit nelegalno izabrani visoki predstavnik, dodajući da ga je predložila za svog ključnog svjedoka.