latinica  ћирилица
29/04/2024 |  18:10 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Si Đinping u posjeti Srbiji 7.maja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da kineski predsjednik Si Đinping dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji.
Aleksandar Vučić i Si Đinping (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/) -
Aleksandar Vučić i Si Đinping (Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/)

- Kineski predsjednik 7. i 8. maja dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji. Počastvovan sam što ću ugostiti kineskog predsjednika, otvoriti brojne teme. Sa naše strane biće inicirani projekti ubrzanog razvoja, od letećih automobila, satelita i slično. Razvijaćemo najbolje odnose. Danas su nam stigli vozovi iz Kine, uskoro završavamo prugu Beograd - Subotica - rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Potvrda stiže i od kineskih zvaničnika.

Kineski šef diplomatije Vang Јi poručio je da se Peking raduje ovoj posjeti, kao još jednoj prilici za cementiranje "gvozdenog prijateljstva" sa Srbijom.

Predsjednici Kine i Srbije razgovaraće o bilateralnim odnosima i unapređenju saradnje dvije zemlje, prenosi Rojters.

Dolazak kineskog predsednika najavljen je u februaru ove godine, na svečanosti koju je predsjednik Vučić priredio za ambasadora Kine u Srbiji Li Minga i njegove saradnike, povodom obilježavanja lunarne Nove godine.

Si Đinping je posljednji put u Srbiji boravio 2016. godine, što je bila prva posjeta kineskog predsjednika poslije više od 30 godina. Ovog puta u Beograd dolazi na godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u NATO agresiji.

Tokom posjete ovom dijelu Evrope, Si Đinping će, od 5. do 10. maja, boraviti i u Mađarskoj i Francuskoj, prenosi Sinhua.