latinica  ћирилица
29/04/2024 |  12:50 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Dječije pozorište Srpske završilo učešće na Međunarodnom festivalu u Ankari

Šestim izvođenjem predstave "Bio jednom jedan lav", Dječije pozorište Republike Srpske je zaokružilo svoje učešće na 19. Međunarodnom festivalu "Male dame i mala gospoda" u Ankari.
Lav u Turskoj - Foto: Ustupljena fotografija
Lav u TurskojFoto: Ustupljena fotografija

U gradu od 5 miliona stanovnika podrazumijevala su se ovakva pravila Festivala, kako bi što više mališana vidjelo predstave teatara učesnika. Elif Seker, generalni direktor Festivala danas je zvanično i sa velikim poštovanjem zahvalila umjetnicima nacionalnog teatra za djecu Srpske.

Na sceni Sirp Kumhurijeti Kučuk teatra uručila im je i specijalnu plaketu Festivala, uz vrlo dirljive riječi zahvalnosti. Svi sektori uprave Festivala na poseban način su komplimentirali ansamblu koji je igrao na turskom jeziku. Јednom od najviših etičkih načela u Turskoj je - biti dobar domaćin, a kada gosti iskažu svoje naročito poštovanje prema domaćinu, nivo kolegijalnog prerasta u prijateljski.

Đorđe Јanković, Zorana Šuman, Svjetlana Andrić i Nikola Milaković svojom maestralnom igrom iz predstave u predstavu su dizali publiku na noge. Nešto manje od 4.000 dječaka i djevojčica susreli su se našim Lavom, razumjeli priču, a nakon svakog izvođenja, hodnicima je odjekivalo "aslan, aslan", što na turskom znači lav. Banjalučki glumci su upoznali i gospođu Servet Ajbar, osnivača ovog Festivala, koja je potvrdila da je naša predstava donijela nove atribute najznačajnijem kulturnom događaju u Turskoj.

Država u kojoj živi 85 miliona bila je sjajan domaćin teatru Srpske, što sve zajedno čini misiju na koju smo ponosni.