latinica  ћирилица
29/04/2024 |  12:39 ⇒ 17:11 | Autor: RTRS

Parastos u Donjoj Gradini 12. maja, memorijalna akademija dan ranije (FOTO)

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine biće obilježen 12. maja u Donjoj Gradini uz prisustvo zvaničnika Srpske i Srbije.
Donja Gradina - Foto: RTRS
Donja GradinaFoto: RTRS

Na sjednici Izvršnog odbora za obilježavanje ovog događaja rečeno je da se očekuje prisustvo oko 15.000 ljudi, a dogovoreni su i tehnički detalji u vezi s organizacijom sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru 

Sa 64.800 kvadratnih metara i 105 masovnih grobnica, Donja Gradina podsjeća i čuva od zaborava. Nikada se ne smije zaboraviti 700.000 mučki ubijenih Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja u jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora.

- Kada dolazimo u Donju Gradinu, mi se sjećamo, mi im odajemo počast i to je neki naš zavjet za budućnost. Ovom prilikom želim da pozovem svo naše građanstvo da dođu u Donju Gradinu, da odaju počast nevinim žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Јasenovac - kaže Tanja Tuleković direktorka Spomen-područja Donja Gradina.

Njegovanje sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima za vrijeme zloglasne NDH, obaveza je svih nas.

Glavni zadatak jeste prenositi istinu o tim strahotama budućim generacijama kako se takvi zločini više nikada i nigdje ne bi ponovili.

Sjednica Organizacionog odbora (foto: RTRS)

- Pamteći sopstvenu istoriju zapravo, ne učimo našu djecu da mrze protivnike, ili da mrze bilo koji drugi narod, već ih samo učimo da čuvaju sebe i da njegovanjem sjećanja na strašne zločine koji su se desili našem, ali i jevrejskom i romskom narodu više nikad ne dozvolimo da se ponovi - rekla je Tanja Đaković, pomoćnica ministra za kulturu u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Najavljeno je prisustvo zvaničnika Srpske i Srbije, potomaka logoraša, učenika osnovnih i srednjih škola. Za njih će biti organizovan istorijski čas.

- Potenciramo na to, insistiramo i molimo sve one koji krenu organizovano iz svojih gradova, da stignu do tog vremena, iz razloga što ćemo na takav način omogućiti nesmetan ulazak i izlazak iz memorijalne zone - rekao je Čedo Šipovac član Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve gonocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1941-1945).

Dan ranije, 11. maja, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće održana Memorijalna akademija pod nazivom "Tuga koja traje cijeli život".