latinica  ћирилица
27/04/2024 |  21:11 ⇒ 21:30 | Autor: Agencije

Blagojević: Cvijanovićeva trebalo da traži vanrednu sjednicu

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević smatra da bi srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović trebalo da učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN-a na kojoj bi trebalo da bude razmatrana rezolucija o Srebrenici, kao i da je trebalo da traži održavanje vanredne sjednice Predsjedništva o ovom pitanju.
Milan Blagojević - Foto: RTRS
Milan BlagojevićFoto: RTRS

On kaže da Cvijanovićeva, kao član Predsjedništva BiH, koje naziva "kolektivnim šefom države" ima pravo da učestvuje na sjednici, a da, ukoliko joj SAD ne dozvoljavaju da zbog sankcija dođe u Njujork, ima pravo da se obrati video putem Generalnoj skupštini.

Blagojević kaže da je simptomatično to što Cvijanovićeva nije zahtijevala održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi se raspravljalo i odlučilo o tome da li je Predsjedništvo BiH rezoluciju o Srebrenici i da li je Predsjedništvo za to da bude njen sponzor, a ne da šef Misije BiH u UN Zlatko Lagumdžija samovoljno i neistinito u UN-u prikazuje da je BiH navodno za to.

On kaže da je Poslovnik Predsjedništva BiH u vezi s tim veoma jasan.

- On u članu 23 propisuje da predsjedavajući Predsjedništva BiH mora sazvati vanrednu sjednicu Predsjedništva kad god to zatraži bilo koji član Predsjedništva, a član 24 Poslovnika propisuje da se dnevni red vanredne sjednice prihvata bez glasanja - navodi Blagojević.

On dalje kaže "da je Cvijanovićeva samo predložila da Predsjedništvo na vanrednoj sjednici glasa o Lagumdžijinoj rezoluciji, ne postoji mogućnost da ostala dva člana Predsjedništva onemoguće glasanje o tome".