latinica  ћирилица
25/04/2024 |  09:22 ⇒ 10:56 | Autor: RTRS

Vučić: Žele kolektivnu kaznu za srpski narod, Njemačka najangažovanija (FOTO)

Predsjednik Aleksandar Vučić nastavio je u Njujorku razgovore sa zvaničnicima UN i zemalja članica u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici, te istakao da mu je predsjedavajući Generalnoj skupštini Denis Frensis prenio da je Njemačka ubjedljivo najangažovanija na pitanju usvajanja ovog dokumenta.
Aleksandar Vučić   (Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić (Foto:instagram.com/buducnostsrbijeav)

Vučić je na Instagramu objavio da sponzori ove rezolucije ne žele bilo kakvo odgađanje glasanja.

- Јasno je da su nam ostale samo posljednje pripreme da se borimo za čast i obraz Srbije. Nikoga od predlagača nije briga ni za Dejtonski sporazum koji gaze, nije ih briga ni za stabilnost u našem regionu, jedino što žele je kolektivna kazna za srpski narod. Poruku smo razumjeli i borićemo se do kraja - naglasio je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Na sastanku sa stalnim predstavnikom Meksika pri UN Hektorom Vaskonselosom, Vučić je informisao ovu državu o činjenicama i poziciji Srbije povodom nametanja nacrta rezolucije o Srebrenici na dnevni red Generalne skupštine UN, kao i o nesagledivim posljedicama kršenja procedura i osnovnih postulata na kojima se zasnivaju UN.

- Ukazao sam i na suštinske probleme i štetu koju će glasanje, iznuđeno na ovakav način, ostaviti kada je riječ o povjerenju i jedinstvu naroda i zemlja u svijetu, a na prvom mjestu na stabilnost i suživot ljudi na zapadnom Balkanu - naveo je Vučić na Instagramu.

On je dodao da je ponovio je da će Srbija iskoristiti svako političko i diplomatsko sredstvo, kao i svoj ugled u UN, kako bi se suprotstavila pritiscima, ucjenama i besmislenim optužbama i sačuvala svoj obraz, ali i kredibilitet UN.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić se u razgovoru sa podsekretarom UN i specijalnom savjetnicom za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu ukazao na opasan i ozbiljan revizionizam načela koja su ugrađena u same temelje UN.

- Naglasio sam da bi usvajanjem rezolucije došlo do relativizacije samog pojma genocida, kao najstrašnijeg vida planskog i sistematskog zatiranja naroda i etničkih grupa, čemu je čovječanstvo, nažalost, svjedočilo nekoliko puta u novijoj istoriji  naveo je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić je izrazio zabrinutost da bi usvajanje te rezolucije moglo da dovede do daljih sukoba u budućnosti i ukazao na potrebu da se svi zajedno, pod okriljem UN, založe da pravda bude zadovoljena na način koji promoviše mir i pomirenje.