latinica  ћирилица
25/04/2024 |  09:15 ⇒ 09:17 | Autor: Bi-bi-si

Španski premijer Sančez razmatra ostavku zbog istrage protiv njegove supruge

Španski premijer Pedro Sančez rekao je daće razmotriti ostavku nakon što je sud u Madridu otvorio istragu protiv njegove supruge zbog sumnje na korupciju i trgovinu uticajem. On će svoju odluku saopštiti u ponedjeljak.
Pedro Sančez i supruga Begona Gomez (Foto: EPA-EFE/MIGUEL ANGEL MOLINA) -
Pedro Sančez i supruga Begona Gomez (Foto: EPA-EFE/MIGUEL ANGEL MOLINA)

Istovremeno je najavio da će nastaviti sa redovnim radom, ali će otkazati sve javne obaveze na nekoliko dana kako bi odvojio vrijeme za razmišljanje o putu kojim će ići u budućnosti. Svoju odluku saopštiće u ponedjeljak, 29. aprila.

Sančez je izdao lično saopštenje za javnost nakon što je sud u Madridu objavio da je otvorio istragu protiv njegove supruge Begone Gomez zbog sumnje na korupciju u njenom poslovanju i navodnog trgovanja uticajem.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, tužbu protiv Begone Gomez pokrenuo je borac za borbu protiv korupcije Manos Limpias (Čiste ruke), koji je posljednjih godina učestvovao u mnogim pravnim postupcima visokog profila. Španski portal El Konfidencijal ranije je prenio da je Gomez na meti istrage zbog njenih veza sa nekoliko privatnih kompanija koje su dobile državna sredstva ili su izabrane na tenderima za javne ugovore.

Limpias je posebno ukazao na dogovor koji uključuje turističku grupu Globalia i fondaciju pod nazivom IE Afrika Centar. Begonia Gomez Globalia je 2020. godine obezbijedila 475 miliona evra pomoći Er Evropi u okviru vladinih mjera za pomoć kompanijama tokom kovid krize, piše, između ostalog, Bi-Bi-Si.

U svom dopisu, Sančez je istragu i optužbe protiv svoje supruge nazvao besramnim napadima desničarskih političkih protivnika, izdvajajući desničarsku Narodnu partiju (PP) i krajnje desničarski Voks i njihove lidere Alberta Nunjeza Feijoa i Santjaga Abaskala.

Španski premijer, koji je na vlasti od 2018. godine, napisao je da je sam Feijoo taj slučaj proslijedio Kancelariji za istraživanje sukoba interesa. Takođe je kritikovao organizaciju Manos Limpias, koju je nazvao krajnjom desnicom.

- Optužba je zapravo zasnovana na navodnim informacijama plejade ultrakonzervativnih lobista - dodao je on.

Sančez je istakao da vejruje da Begone nije optužena zato što je uradila nešto nezakonito, nego zato što je, kako je naveo, njegova supruga.

- Oni takođe upućuju napade na mene zbog onoga što zastupam, a to je progresivna politika i socijalna pravda - rekao je Sančez.