latinica  ћирилица
24/04/2024 |  20:34 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Obilježen Dan grada Banjaluka - dodijeljena priznanja (VIDEO)

U Banjaluci je večeras održana svečana akademija povodom Dana grada, kojoj su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije.
Banjaluka-svečana akademija - Foto: RTRS
Banjaluka-svečana akademijaFoto: RTRS

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, brojni ministri u vladama Srpske i Srbije, rukovodstvo grada Banjaluke predvođeno gradonačelnikom Draškom Stanivuković, građani, gosti i druge zvanice iz javnog, političkog i društvenog života.

Na akademiji su uručene gradske nagrade, a odbornici Skupštine grada Banjaluka odlučili su da Ključ grada sa Poveljom "Počasni građanin grada Banjaluka" dobiju ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, koji je i mandatar za sastav buduće Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, te posthumno general Vojske Republike Srpske Momir Talić.

Zlatni grb grada Banjaluke dodijeljen je doktorki Snežani Kutlešić Stević, direktoru Kulturnog centra Banski dvor Mladenu Matoviću, senatoru Srpske Aleksandru Vulinu, ministrki zdravlja Srbije Danici Grujičić, generalnoj direktorki kompanije M:tel Јeleni Trivan, te Sportskoj dvorani Borik.

Plaketa "Sestre Gajić" dodijeljena je Humanitarnoj organizaciji "Partner" i Udruženju osoba oboljelih od dijabetesa "DiabetNo1" Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je da Banjaluka i danas nastavlja svoje slobodarske tradicije, jer se i u vrijeme najvećeg ropstva borila za slobodu.

Stevandić je na obilježavanju Dana grada Banjaluka istakao da su republičke institucije i druge strukture u Srpskoj ponosne zbog dobre saradnje sa Srbijom, kao maticom Srba.

Stanivuković je u obraćanju rekao da su se danas okupili kako bi proslavili život, slobodu i preporod.

- Kako bismo spomenuli pretke i sa ponosom im poručili da ih nismo ni zaboravili ni iznevjerili. Da smo uspjeli da zajedničkim snagama, ujedinjeni u vjeri i ljubavi, učinimo Banjaluku gradom svih i gradom za svakoga, gradom u koji se rado dolazi i kome se s radošću vraća - rekao je on.

Stanivuković je zahvalio Srbiji za pomoć i podršku Banjaluci i Republici Srpskoj.

- Banjaluka je propatila mnogo i nemamo iluzija da će budućnost biti drugačija. Dok ovdje sjedimo i slavimo Dan grada, nad našim narodom se nadvija crna sjenka optužbe za navodnu genocidnost. Ooni koji falsifikuju istoriju da bi cementriali svoje hegemonističke ciljeve i relativizovali sopstvene zločine, hoće da dehumanizuju nas Srbe, nas čija je istorija neprekinuti niz borbe za opstanak, nepravde i izbjeglištva. Nas raspete u beskrajnoj i naizmjeničnoj smjeni klanja i oranja - istakao je Stanivuković.

Dan grada Banjaluka slavi se u znak sjećanja na 22. april 1945. godine kada je grad prije 79 godina oslobođen od okupatora u Drugom svjetskom ratu.