latinica  ћирилица
24/04/2024 |  15:28 | Autor: TANЈUG

Pijanista Volodin nastupa sa Beogradskom filharmonijom 26. aprila

Beogradska filharmonija danas je najavila da će na koncertu 26. aprila u Kolarčevoj zadužbini nastupiti sa pijanistom Aleksejem Volodinom.
Beogradska filharmonija (Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/) -
Beogradska filharmonija (Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/)

- Poznat po izuzetno osjećajnom i tehnički briljantnom sviranju. Volodin je čest gost Beogradske filharmonije, a ovog puta izvešće Koncert broj tri Sergeja Prokofjeva, koje je "jedno od najpopularnijih djela 20. vijeka - navodi se u saopštenju Filharmonije.

Kako je najavljeno, na programu koncerta, čiji je gostujući dirigent Danijel Rajskin, biće izvedena pored Prokofjeva i djela Marka Nikodijevića i Dmitrija Šostakoviča.

Filharmonijski nastup će početi domaćom premijerom Nikodijevićeve kompozicije "Razdvajanje voda na nebesa i mora/Drugi dan. Tokata za orkestar", čija je tema biblijska priča o drugom danu stvaranja svijeta, najavljeno je u saopštenju.

Nikodijevićevo djelo je nastalo kao porudžbina fondacije i orkestra "Muzika Eterna" i premijerno je izvedeno sa Teodorom Kurencisom u Elbfilharmoniji u Hamburgu, 2021. godine, podsjetila je Beogradska filharmonija.

- Koncert kruniše izvođenje Šeste simfonije Šostakoviča, uz koju se Filharmonija u svojoj stogodišnjoj sezoni prisjeća švedske turneje iz 2006. godine kada je ovo djelo bilo često na repertoaru - navedeno je u saopštenju.