latinica  ћирилица
23/04/2024 |  22:21 ⇒ 24/04/2024 | 07:21 | Autor: sputniknews.com

Venecija počinje da naplaćuje ulaz - uvedena pravila, ali i kazne

Ove nedjelje, Venecija će početi da naplaćuje jednodnevnim izletnicima ulaz u grad, što je prvi takav slučaj u svijetu. Naplata je uvedena da bi se smanjio pritisak na drevni italijanski grad, koji tone pod teretom masovnog turizma.
Venecija (Foto: EPA-EFE/Matteo Corner) -
Venecija (Foto: EPA-EFE/Matteo Corner)

Od četvrtka posjetioci koji dođu u grad na jedan dan moraće da kupe kartu od pet evra, koju će na ključnim lokacijama kontrolisati inspektori.

Prošle godine, 3,2 miliona turista provelo je najmanje jednu noć u istorijskom centru grada, ali desetine hiljada više su se izlile u uske ulice grada tokom dana, često sa brodova za krstarenje, da bi vidjeli znamenitosti, uključujući Trg Svetog Marka i most Rialto.

U početku, karte će biti potrebne samo za 29 udarnih turističkih dana tokom 2024. godine, uglavnom vikendom od maja do jula.

Da li će ova mjera dati rezultate, pomno će pratiti i druge turističke destinacije širom svijeta koje nastoje da se izbore s masovnim turizmom.

U Španiji, drugoj najposećenijoj zemlji na svijetu poslije Francuske, desetine hiljada ljudi protestovalo je u subotu na Kanarskim ostrvima zahtijevajući ograničenja broja posjetilaca ovog arhipelaga.

Luiđi Brunjaro, gradonačelnik Venecije, opisao je ovaj potez kao eksperiment, prvi na svijetu, koji ima za cilj da Veneciju učini pogodnijom za život.

Upozorenje Uneska

Venecija, koja se prostire na više od 100 malih ostrva u sjeveroistočnoj Italiji, smatra se jednim od najljepših gradova na svijetu. Unesko je grad i njegovu lagunu uvrstio na listu svjetske baštine 1987. godine, navodeći ga kao izvanredno arhitektonsko remek-djelo.
Međutim, ova organizacija UN je prošle godine zaprijetila da će Veneciju staviti na svoju listu ugrožene baštine, navodeći masovni turizam i porast nivoa.

O sistemu prodaje karata se dugo razgovaralo, ali je njegova implementacija više puta odlagana zbog zabrinutosti da bi to ozbiljno umanjilo prihode od turizma i ugrozilo slobodu kretanja.

Opozicioni gradski odbornici tvrde da od ovoga neće biti nikakve koristi. Јedan od njih, Đanfranko Betin, rekao je da je pedeset evra moglo da pomogne.

Venecija je 2021. uvela zabranu masovnim kruzerima sa kojih su se svakodnevno iskrcavale hiljade turista, preusmjeravajući ih u udaljeniju industrijsku luku.

Nema čekanja u redovima

Gradonačelnik Venecije obećao je da će novi sistem biti nametnut nežno, bez strogih kontrola i redova za karte, odbacujući spekulacije da će grad postaviti barijere ili kontrolne punktove na ulicama.

Inspektori će biti stacionirani na i oko glavnih gradskih ulaza, posebno na željezničkoj stanici Santa Lucia, koji će na licu mjesta provjeravati posjetioce. Turisti koji nemaju kartu biće upućeni kako da je kupe, ali bi mogli da rizikuju kaznu od 50 do 300 evra ako ih ignorišu.

Njih će plaćati samo dnevni turisti koji u stari grad dolaze od 8.30 do 16.00 časova, a izuzeti su oni koji borave u hotelima, mlađi od 14 godina i osobe sa invaliditetom.