latinica  ћирилица
22/04/2024 |  17:32 ⇒ 20:21 | Autor: TANЈUG

Vučić u SB UN o KiM: Srbi imaju 11 godina neispunjenih obećanja i nesposobnosti EU (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti u Njujorku, na kojoj je predstavljen redovni šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu Misije UN na KiM, da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni poslije 11 godina formiranje Zajednice srpskih opština nije ni na vidiku.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

- Dozvolite mi prije nego što pređem na izvještaj o kome danas govorimo, da vas podsjetim da je 19. aprila bilo tačno 11 godina od kada je u Briselu usvojen najvažniji sporazum između Beograda i Prištine na putu ka normalizaciji odnosa. Јedan od potpisnika bila je i Evropska unija i 11 godina kasnije iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz pomenutog sporazuma, ZSO i njeno formiranje nisu ni na vidiku - rekao je Vučić u svom obraćanju, nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izvještaj.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namjerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomjeri sa mrtve tačke.

- Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji - istakao je Vučić.

Vučić je zahvalio generalnom sekretaru UN Guterešu na posvećenosti da ispuni mandat UNMIK-a kao što je naglašeno i istaknuto u Rezoluciji 1244.

Ukidanje dinara na KiM-kulminacija etnički motivisane kampanje protiv Srba

Vučić je rekao da mjera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

- Izvještaj o radu UNMIK-a koji je danas pred nama razmatra se mjesec i po dana od kada je SB UN 8. februara održalo posebnu sjednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. Da podsjetim, ova hitna sjednica održana je po podnesku Republike Srbije - rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija Savjetu bezjednosti predstavila sve radnje kojima su te institucije sprovodile dobro planirane, rasprostranjene i sistematske napade uznemiravanja srpskih civila, uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje.

- Poseban akcenat stavljen je na akutnu mjeru ukidanja gotovinskog prometa u dinarima, pri čemu je prištinski režim dramatično i dodatno otežavao svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca s obzirom na to da su primanja pretežno primali u dinarima. Razgovaralo se u kontekstu uskraćivanja pristupa čak i osnovnim socijalnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje - rekao je Vučić.

Dodaje, da je Kurti Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromjesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno.

- Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromjesečni prelazni period i sve mjere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dječji dodatak i sva druga primanja - rekao je Vučić.

Zijade da preduzme hitne mjere zbog progona Srba - potrebno više UNMIK-a na KiM

Vučić je poručio da je neophodno da specijalna predstavnica UNMIK-a Karoline Zijade primijeni svoja ovlašćenja i nadgleda privremene institucije samouprave Prištine, preduzme hitne akcije, u saradnji sa Kforom, kao i da bude više, a ne manje UNMIK-a na KiM.

- Ali takođe da preduzme hitne akcije u saradnji sa Kforom usmjerene ka garantovanju bezbjednosti i ljudskih prava svim stanovnicima KiM - naglasio je Vučić.

Poručio je da su nam na KiM hitno potrebna rješenja koja znače više UNMIK-a, a ne manje.

On je prethodno ukazao da su Srbi bili izloženi otvorenom progonu godinama, a Priština odbila da ispuni i dalje svoje najvažnije obaveze iz dijaloga.

- Ta obaveza se odnosi na potrebu uspostavljanja Zajednice srpskih opština, što je ugovoreno sporazumima iz 2013. i 2015. kao mehanizmom zaštite pojedinačnih i kolektivnih prava Srba u Pokrajini, kao osnove kompletnog procesa normalizacije i svih drugih postignutih sporazuma - rekao je Vučić.

Istakao je da je insistiranje Beograda na ZSO bez ikakvog dovođenja u pitanje statusa Kosova i Metohije, pošto se radi o institucionalnom rješenju koje bi predvidelo i onemogućilo progon Srba koji se sprovodi u posljednjim godinama.

- ZSO je osmišljena da omogući bezbjedan život na terenu, ekonomski razvoj i zaštitu elementarnih političkih prava Srba. Da je ZSO bila uspostavljena u proteklih 11 godina, uvjeren sam da bismo imali povoljne uslove za pravi dijalog i istorijsko pomirenje između zajednica. Međutim, ovo je upravo ono što oni koji su vlasti u Prištini, ne žele. Razlog je taj da su vođeni primitivnom etničkom mržnjom prema Srbima, koju koriste za raspirivanje međunarodnih tenzija kao izgovor. Slično je da je to izgovor za finalizovanje progona i etničkog čišćenja Srba - rekao je Vučić.

Umjesto da bude sankcionisan Kurtijev režim je stalno nagrađivan

Vučić dodaje da je od 8. februara 2024. do danas održano pet rundi razgovora u Briselu, a njihov jedini rezultat je bio da se vide pravi motivi Prištine, dok su brutalna represija i progon Srba i drugih nealbanaca dodatno ojačani.

- Glavni pregovarač Prištine, Bisljimi, Kurtijev zamjenik i njegov partner u progonu civilnog stanovništva potvrdili su da njihove jednostrane i eskalatorne odluke da efikasno ukinu dinar na Kosovo i Metohiju jesu u dubokoj mjeri uticale na ljude, za razliku od Kurtijevih uvjeravanja koje je on iznio pred ovim uvaženim tijelom, da su optužbe Srbije lažne i da niko, uključujući Srbe, nije pogođen ovom odlukom - rekao je Vučić.

On je istakao da je Bisljimi ostao posvećen Velikoj Albaniji i hegemonističkim aspiracijama i da se njegovo vođenje procesa dijaloga, karakteriše strategijom sabotaža kroz prisustvo i da je umjesto da bude sankcionisan Kurtijev režim stalno nagrađivan.

- Istovremeno je brutalna represija u progonu Srba i drugih nealbanaca dodatno ojačana nakon vanredne sjednice i desilo se 16 novih etnički motivisanih napada. Oni obuhvataju oružani napad protiv Srba u Gračanici, pucnjave i zastrašivanje sve manjeg broja srpskih povratnika na zapadu KiM, kao i kontinuirani i neopravdani pritvore, zatim nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku u čisto srpskim opštinama na sjeveru Kosova - rekao je Vučić.

Istakao je da su se kontinuirani napadi u okviru progona Srba produbili poslije upada 8. februara parapolicijskih snaga u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku gdje su progonitelji Srba zaplijenili velike količine medicinskih sredstava.

Ocijenio je da izvještaju Unmika nedostaje povezivanje događaja koji su se dešavali tokom ovog vremena, a da tek ako se oni zajedno analiziraju prave pravu sliku na terenu.

Prema njegovim riječima, čula su se površna objašnjenja i kako je rekao, zato je njegovo da članicama SB UN ponudi sveobuhvatniji uvid u događaje o cijeloj situaciji.

On je ocijenio da vanredna sednica Savjeta bezbjednosti nije predstavljena u izvještaju kao neki događaj od posebnog značaja.