latinica  ћирилица
20/04/2024 |  21:35 | Autor: SRNA

Dubak: Srpska ćirilica je ikonostas od slova

Srpska ćirilica je ikonostas od slova na kojem grafeme žive i ćutke govore, a večerašnja izložba slikovnog bukvara "Moja Ćirilica" Olgice Stefanović simbolizuje trajno jedinstvo i neuništivost mnogostradalnog srpskog naroda, istakao je u Podgorici srpski pisac iz Crne Gore Budimir Dubak.
Ćirilica - Foto: ilustracija
ĆirilicaFoto: ilustracija

On je rekao da su sa razlogom izabrani radovi Olgice Stefanović, izuzetne srpske slikarke, ikonopisca i kaligrafa, koja donosi ljepotu ćiriličkih slova, onu ljepotu bez koje ne može da se zamisli kulturni i duhovni kontinuitet srpskog naroda.

- Ono što razlikuje Olgicu Stefanović od drevnih iluminatora je to što njenom slovu nije potreban spoljašnji ukras, već slovo služi kao mjesto za likove svetih, podvižnika, ktitora i onih koji su živjeli slaveći logos, kao riječ Gospodnju - naglasio je Dubak, otvarajući izložbu u Srpskoj kući koju je organizovao Srpski nacionalni savjet Crne Gore u okviru 18. konferencije Srpskih nacionalnih organizacija u regionu.

Izložbi su prisustvovali ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom u Vladi Srbije Đorđe Milićević, ambasador Srbije u Podgorici Nebojša Rodić, kao i drugi članovi Vlade Srbije i Ambasade Srbije u Crnoj Gori.

Izložbi su prisustvovali i predstavnici krovnih organizacije srpskog naroda iz regiona.