latinica  ћирилица
20/04/2024 |  21:16 ⇒ 21:18 | Autor: sputniknews.com

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio nacrt zakona o pomoći Kijevu od 61 milijardu dolara

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem prevlast imaju republikanci, usvojio je nacrt zakona o dodatnoj pomoći Ukrajini od skoro 61 milijarde dolara.
Američki kongres (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Američki kongres (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Predstavnički dom je danas na vanrednoj sjednici počeo da razmatra niz nacrta zakona, uključujući o dodatnoj pomoći Ukrajini, podršci Izraelu i Tajvanu, kao i jačanju sankcija Rusiji i Iranu.

Donji dom američkog Kongresa je prošle srijede, umjesto da kao i Senat podrži zahtjev Bijele kuće na paket pomoći od ukupno 95 milijardi dolara, objavio tri odvojena nacrt - pomoć Izraelu, Ukrajini i saveznicima u Indo-pacifičkom regionu.

Predsjednik Predstavničkog doma Majk DŽonson je 17. aprila predstavio tekstove predloga zakona uključenih u paket, a iz kojih je sledilo da će pomoć Kijevu biti data na kredit.

Američki predsjednik DŽozef Bajden (iz tabora demokrata) u početku je bio protiv fragmentacije zahtjeva njegove administracije za vojnu pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, da bi naknadno podržao DŽonsonovu inicijativu.

Suma od preko 60 milijardi dolara biće raspodjeljena na sljedeći način - 23,2 milijarde na usluge u sferi odbrane, 13, 8 milijardi za kupovinu oružja za Ukrajinu i 11, 3 milijarde za "tekuće vojne operacije SAD u regionu".

Pored toga, 60 dana nakon stupanja zakona na snagu američki predsjednik DŽozef Bajden dužan je da sa Ukrajinom postigne dogovor o kompenzacijama za ekonomsku pomoć.

Prethodno je usvojen nacrt zakona o konfiskaciji aktiva Rusije u korist Ukrajine.